Citronová bábovka s jogurtem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 415 g Cukr moučkový
  • 225 g Máslo čerstvé
  • 285 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 85 ml Citronová šťáva
  • 250 ml Jogurt bílý
  • 2 kávová lžička Citronová kůra
  • 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 kávová lžička Soda jedlá
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 822 kcal
  • Sacharidy 112 g
  • Tuky 37 g
  • Sodík 207 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 73 g
  • Cholesterol 214.5 mg
  • Draslík 210.7 mg
  • Vláknina 3347.2 mg
  • Vitamín A 3347.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 8 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 42.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Troubu předehřejeme na 180°C.

  • 2

    Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.

  • 3

    Žloutky oddělíme od bílků.

  • 4

    V míse do pěny šlehačem ušleháme změklé máslo a 300 g cukru. Postupně zašleháme 4 žloutky, strouhanou citronovou kůru a 85 ml citronové šťávy.

  • 5

    Do jiné mísy prosejeme mouku se sodou a práškem do pečiva.

  • 6

    V další míse našleháme pevný sníh ze 4 bílků a soli. Do máslové směsi vmícháme sypkou směs a opatrně ušlehané bílky.

  • 7

    Hotové těsto vlijeme do připravené formy a pečeme zhruba 50 minut. Do těsta vpíchneme špejli, pokud se těsto nelepí, je bábovka hotová. Ve formě necháme bábovku zchladnout asi 15 minut, poté vyklopíme na mřížku, kde bábovka vychladne.

  • 8

    Připravíme si jogurtovou polevu. V míse smícháme 115 g prosátého moučkového cukru s 2 lžícemi citronové šťávy a jogurtu přidáme jen tolik, abychom utvořili hladkou polevu.

  • 9

    Bábovku polijeme polevou na pergamenovém papíře a než bábovku podáváme, necháme polevu řádně ztuhnout.

Komentáře k receptu