Polévka z batátů se sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 5 g Sůl
  • 180 g Brambory sladké (Batáty)
  • 50 g Petržel - nať
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 150 g Sýr Čedar
  • 120 g Máslo čerstvé
  • 850 ml Vývar zeleninový
  • 150 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Pórek
  • 1 ks Bobkový list
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 703 kcal
  • Sacharidy 54 g
  • Tuky 48 g
  • Sodík 1759 mg
  • Bílkoviny 19 g
  • Uhlovodany 52 g
  • Cholesterol 94.2 mg
  • Draslík 909.7 mg
  • Vláknina 14103.2 mg
  • Vitamín A 14103.2 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 63.3 mg
  • Vitamín E 3.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 76.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci rozehřejeme máslo na střední teplotu. Přisypeme cibuli, pórek a za stálého míchání opékáme 3 minuty, až zelenina lehce změkne. Přidáme batáty. Za stálého míchání restujeme 5 minut. Přilijeme vývar, přidáme petrželku, bobkový list, dochutíme solí a pepřem. Polévku přivedeme do varu, snížíme teplotu a cca 30 minut pozvolna dovaříme. Hrnec odstavíme a necháme zchladnout. Odstraníme bobkový list.

  • 2

    Polovinu polévky rozmixujeme dohladka, vrátíme zpět do hrnce, zamícháme s nepromixovanou polovinou. Vše promícháme se smetanou. Polévku necháme 5 minut prohřát a zapracujeme sýr. Polévka se nesmí vařit.

  • 3

    Hotovou polévku posypeme sýrem. Podáváme s čerstvým pečivem.

Komentáře k receptu