Bramborová omáčka s bobkovým listem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 200 g Anglická slanina
  • 200 g Brambory vařené
  • 50 g Celer bulvový
  • 50 g Cibule
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 400 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Mrkev kořen
  • 50 g Pórek
  • 500 g Rajčata
  • 1 g Sůl
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 1 g Česnek
  • 1 g Tymián sušený
  • 1 g Paprika mletá sladká
  • 1 g Estragon
  • 600 g Protlak rajčatový
  • 400 ml Vývar rybí
  • 30 ml Olej slunečnicový
  • 4 ks Bobkový list
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 5 l Vývar zeleninový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 704 kcal
  • Sacharidy 90 g
  • Tuky 41 g
  • Sodík 2747 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 28.6 mg
  • Draslík 972.7 mg
  • Vláknina 14714.9 mg
  • Vitamín A 14714.9 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 39.6 mg
  • Vitamín E 5.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z brambor okrájíme slupku, poté je nakrájíme na menší kousky. Ty podusíme na rozpáleném oleji cca 5 minut. Poté brambory zalijeme rybím vývarem, přidáme 4 celé bobkové listy a vše promícháme s utřeným česnekem. Směs přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud brambory nezměknou. Poznáme to tak, že zlehka napíchneme na vidličku jeden kousek brambory.

  • 2

    Jakmile brambory změknou, odstraníme bobkové listy a vše rozmixujeme. Vzniklou omáčku ještě promícháme s estragonem, omáčkou z rajčat se slaninou a dle chuti osolíme, opepříme.

  • 3

    Podáváme k pečené parmě.

  • 4

    Omáčka z rajčat se slaninou: na kostičky pokrájenou slaninu vložíme do hrnce a orestujeme. Jakmile slanina pustí tuk, přisypeme k ní rajčata zbavená slupek i zrníček. K rajčatům a slanině ještě přimícháme na kostičky rozkrájenou mrkev, cibuli, celer, pórek. Vše promícháme a zahustíme rajčatovým protlakem. Celou směs zalijeme vývarem, nakonec dochutíme česnekem a tymiánem.

  • 5

    Směs vaříme tak dlouho, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. Jakmile v hrnci zůstane asi litr zeleninové směsi, můžeme ji propasírovat přes síto.

  • 6

    Omáčku nakonec zahustíme jíškou. Tu zhotovíme následně: do rozpuštěného másla postupně přidáváme mouku a mícháme tak dlouho, dokud jíška nezrůžoví. Hotovou jíšku promícháme s horkou omáčkou. Celou omáčku ještě chvíli povaříme, ochutíme pepřem, solí a mletou paprikou.

Komentáře k receptu