Klasická Paella
Suroviny
- 60 g Cibule
 - 300 g Rýže loupaná
 - 300 g Kuře
 - 200 g Vepřová pečeně
 - 50 g Slanina vepřová
 - 100 g Garnát obecný
 - 100 g Sépie
 - 200 g Hrášek
 - 200 g Rajčata
 - 250 g Mušle slávky
 - 5 g Šafrán
 - 30 g Petržel - nať
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 30 ml Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 936 kcal
 - Sacharidy 77 g
 - Tuky 46 g
 - Sodík 1109 mg
 - Bílkoviny 51 g
 - Uhlovodany 77 g
 - Cholesterol 206.8 mg
 - Draslík 1059.4 mg
 - Vláknina 12400 mg
 - Vitamín A 12400 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 50.2 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Pokrájíme kuře bez kůže a vepřovou pečeni na kousky. Pokrájíme na kostičky syrovou šunku a uzenou slaninu, oloupeme stroužky česneku, vykrojíme z nich případný zelený střed a stroužky nasekáme. Oloupeme a jemně nasekáme cibuli, jemně nasekáme petrželku.
 - 
                                2
Nalijeme do vhodné litinové pánve olej, přidáme máslo a jakmile se směs rozehřeje, smažíme na ní 15 minut nasekanou cibuli, kousky kuřete, vepřového masa a slaniny. Pak přidáme garnáty a sépie a vše občas zamícháme.
 - 
                                3
Jakmile se vše zbarví, přidáme nasekaný česnek a pokrájená rajčátka a pod pokličkou vše na mírném plameni pár minut podusíme. Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem, pak přidáme na kostičky pokrájenou šunku a hrášek, vše dobře promícháme a přilijeme dostatečné množství vařící vody, ve které jsme rozmíchali šafrán. Vše ještě promícháme a přisypeme rýži.
 - 
                                4
Vaříme na mírném plameni, dokud nebude rýže měkká (což potrvá 12-18 minut). Pět minut před koncem vaření přidáme dobře omyté slávky. Po chvíli stáhneme pánev z ohně a hotový pokrm posypeme nasekanou petrželkou. Podáváme paellu na stůl v pánvi, ve které se vařila.