Losos s kari a chřestem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Losos - filety
  • 300 g Chřest bílý
  • 10 g Zázvor celý
  • 10 g Máslo čerstvé
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 60 g Cibule
  • 10 g Kari koření
  • 25 g Pažitka
  • 200 ml Vývar zeleninový
  • 200 ml Víno bílé
  • 200 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Citrony
  • 4 stroužek Česnek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 381 kcal
  • Sacharidy 19 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 827 mg
  • Bílkoviny 36 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 101.9 mg
  • Draslík 900.6 mg
  • Vláknina 9920.8 mg
  • Vitamín A 9920.8 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 33.2 mg
  • Vitamín E 1.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 57.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Lososa naporcujeme, pošírujeme 2-3 minuty v bílém víně a vývaru, vyjmeme, zabalíme do alobalu a uchováme v teple, tekutiny ponecháme. Na másle osmahneme nadrobno nasekanou cibuli, 2 neoloupané stroužky česneku, přidáme kari a intenzivně mícháme. Podlijeme směsí bílého vína a vývaru, ochutíme citronovou kůrou, bobkovým listem a strouhaným zázvorem a 15 minut prudčeji vaříme, až omáčku zredukujeme. Poté ji propasírujeme, vlijeme smetanu a dalších 10-15 minut pomalu vaříme, než dosáhneme požadované konzistence. Okořeníme solí a pepřem, do omáčky vložíme filety z lososa a necháme táhnout.

  • 2

    Odlomíme dolní třetinu pazochu chřestu, chřest oloupeme a blanšírujeme tak dlouho, dokud zůstává pevný. V pánvi krátce osmahneme na troše másla chřest, 2 prolisované stroužky česneku, sůl a pepř. Na menší pánvi nasucho osmahneme citronovou kůru.

  • 3

    Porce lososa rozdělíme na talíře, přelijeme omáčkou, posypeme citronovou kůrou, obložíme chřestem a nahoru dáme nasekanou pažitku a vše ozdobíme velmi tenkými plátky citronu.

Komentáře k receptu