Srnčí paštika se zeleným pepřem a hovězím jazykem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 95 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Hovězí jazyk
  • 500 g Srnčí maso
  • 400 g Slanina vepřová
  • 250 g Jehněčí maso
  • 50 g Ořechy vlašské
  • 450 g Listové těsto
  • 75 g Pistácie
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Nakládaný zelený pepř
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Tymián sušený
  • 1 špetka Rozmarýn sušený
  • 3 polévková lžíce Martell cognac
  • 3 polévková lžíce Jalovec
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1606 kcal
  • Sacharidy 57 g
  • Tuky 118 g
  • Sodík 1385 mg
  • Bílkoviny 73 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 445.3 mg
  • Draslík 1098.6 mg
  • Vláknina 9098.3 mg
  • Vitamín A 9098.3 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.9 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 602.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na pomoučeném vále rozválíme listové těsto na plát asi 5 cm silný. Vyložíme formu alobalem a potom plátem listového těsta tak, aby okraje visely přes okraj formy (minimálně 5 cm).

  • 2

    Srnčí a jehněčí maso omyjeme a jemně pomeleme na masovém strojku spolu s pokrájenou slaninou. Dáme ho do mísy a přidáme k němu koření (zelený pepř, tymián, rozmarýn, drcený jalovec), nastrouhanou citronovou kůru (z chemicky neošetřeného citronu), vejce, smetanu, koňak a pistácie a pokrájené vlašské ořechy. Dochutíme solí a vše důkladně promícháme.

  • 3

    Uvařený oloupaný hovězí jazyk nakrájíme na nudličky.

  • 4

    Vyloženou formu do poloviny naplníme polovinou paštiky, pak rozložíme vrstvu pokrájeného hovězího jazyka a zakryjeme ji druhou polovinou paštiky. Listové těsto přehneme přes povrch paštiky, potřeme ho rozšlehaným vejcem a kvůli páře doprostřed vypíchneme otvor.

  • 5

    Formu s paštikou vložíme do trouby a pečeme do zlatohněda přibližně 50 minut.

  • 6

    Upečenou paštiku necháme vychladit. Vychlazenou nakrájíme na plátky a podáváme s čerstvou zeleninou.

Komentáře k receptu