Česká srnčí paštika s játry

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 450 g Listové těsto
  • 200 g Srnčí maso
  • 200 g Játra srnčí
  • 150 g Srnčí maso
  • 200 g Slanina vepřová
  • 400 g Telecí plec
  • 100 g Slanina vepřová
  • 75 g Houby čerstvé
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Paštikové koření
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Žemle tuková
  • 6 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 stroužek Česnek
  • 1.25 dl Mléko plnotučné
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Víno tokajské
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1536 kcal
  • Sacharidy 72 g
  • Tuky 106 g
  • Sodík 1199 mg
  • Bílkoviny 70 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 916.7 mg
  • Draslík 944.1 mg
  • Vláknina 5476.5 mg
  • Vitamín A 5476.5 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.2 mg
  • Vitamín E 2.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 207 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté srnčí maso nakrájíme na menší kousky. V pánvi rozehřejeme máslo s olejem a 2/3 srnčího masa opečeme dozlatova z každé strany.

  • 2

    Žemle namočíme do mléka. Hřiby očistíme, omyjeme, pokrájíme na plátky a krátce je osolené orestujeme na másle.

  • 3

    Srnčí játra, slaninu, telecí maso a 1/3 zbývajícího srnčího masa jemně pomeleme na masovém strojku, směs dáme do mísy, přidáme sůl, paštikové koření, rozetřený česnek, tokajské víno, 6 žloutků pepř, drobně pokrájené srnčí opečené maso, namočené žemle a houby. Vše dobře promícháme.

  • 4

    Listové těsto na pomoučeném vále rozválíme na plát asi 5 cm silný. Vyložíme formu alobalem a pak plátem těsta tak, aby okraje těsta přečnívaly přes okraj formy (minimálně 5 cm). Pak formu naplníme, navrch poklademe plátky slaniny a překryjeme listovým těstem. Potřeme rozšlehaným vajíčkem a doprostřed vypíchneme otvor kvůli páře.

  • 5

    Formu s paštikou vložíme do trouby a pečeme do zlatohněda přibližně 50 minut. Upečenou paštiku dáme vychladit.

Komentáře k receptu