Slávky na červeném víně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 60 g Cibule
  • 100 g Pórek
  • 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 20 g Pažitka
  • 5 g Kmín celý
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 40 g Petržel - nať
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 500 ml Voda pitná
  • 20 ml Ocet vinný
  • 250 ml Víno červené
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Hřebíček
  • 2 kg Mušle slávky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 594 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 1934 mg
  • Bílkoviny 62 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 149 mg
  • Draslík 1884.3 mg
  • Vláknina 3976.8 mg
  • Vitamín A 3976.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 65.9 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 30.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slávky kuchyňsky připravíme. Do hrnce dáme oloupanou cibuli, na 1 cm široká kolečka nakrájený pórek, vodu, vinný ocet, bobkový list, hřebíček a kmín. Vývar uvedeme do varu, přidáme mušle a pod pokličkou za občasného potřesení hrncem 10 minut vaříme, až se mušle otevřou. Poté otevřené mušle necháme stranou, zavřené vyhodíme, vývar zredukujeme na polovinu.

  • 2

    V hrnci připravíme omáčku. Zahřejeme máslo, zesklovatíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nadrobno nakrájený česnek a osolíme, dusíme asi 3 minuty, zaprášíme moukou. Osmahneme dozlatova, podlijeme procezeným vývarem a za stálého míchání 5 minut vaříme. Okořeníme pepřem a cukrem, přidáme víno a vše prohřejeme, avšak již nevaříme. Omáčku posypeme nadrobno nasekanou pažitkou a petrželí a podáváme.

  • 3

    Každý stolující otevře mušli, uvolní jinou lasturou masíčko, které poté v lastuře zakápne omáčkou a sní.

Komentáře k receptu