Pizza s tuňákem a špenátem
Suroviny
- 120 g Cibule
 - 200 g Tuňák obecný
 - 50 g Petržel - nať
 - 200 g Sýr Parmezán
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 25 g Cukr krupice
 - 30 g Droždí
 - 1000 g Špenát listový čerstvý
 - 10 g Bazalka
 - 100 g Oříšky piniové
 - 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 80 ml Olej olivový
 - 430 ml Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Mouka kukuřičná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 658 kcal
 - Sacharidy 73 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 892 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 26.5 mg
 - Draslík 1040.6 mg
 - Vláknina 13194 mg
 - Vitamín A 13194 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 48.2 mg
 - Vitamín E 4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Těsto na pizzu:
 - 
                                2
Z cukru, droždí a 90 ml vody necháme vzejít kvásek.
 - 
                                3
Mouku smícháme se solí, zbytkem vody, olejem, kváskem a vypracujeme v hladké těsto, které se nelepí.
 - 
                                4
Velkou mísu vytřeme olivovým olejem a těsto v ní vyválíme, poté necháme přikryté utěrkou kynout cca 1,5 hodiny.
 - 
                                5
Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, každý z nich vyválíme na kolo o průměru cca 30 cm. Okraje necháme mírně zvednuté.
 - 
                                6
Takto připravené těsto zdobíme dle receptur, pečeme na olejem vymazaném plechu, podsypané kukuřičnou moukou.
 - 
                                7
Mezitím připravíme náplň. Špenát krátce spaříme a osolíme, necháme okapat a nahrubo překrájíme. Na 4 lžících oleje zesklovatíme nahrubo nakrájenou cibuli, přidáme špenát, ochutíme solí a pepřem. Touto směsí poklademe vykynuté těsto, rozdělíme na něj tuňáka, na proužky nakrájenou bazalku a ochutíme solí a pepřem. Vše posypeme parmezánem a piniovými oříšky, pokapeme zbývajícím olejem. Pizzu pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut při 250 °C.