Bliny s pohankou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 20 g Droždí
  • 100 g Máslo čerstvé
  • 5 g Sůl
  • 250 g Mouka pohanková
  • 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 500 ml Voda pitná
  • 250 ml Mléko plnotučné
  • 2 ml Olej rostlinný
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 3 ks Vejce slepičí
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 748 kcal
  • Sacharidy 99 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 730 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 220.3 mg
  • Draslík 188.4 mg
  • Vláknina 4237.5 mg
  • Vitamín A 4237.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 417.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hladkou mouku prosijeme do mísy, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí. Přilijeme vlažnou vodu a s trochou mouky promícháme základ kvásku, necháme jej 30 minut kynout. Přidáme pohankovou mouku, cukr, sůl, přidáme 2 rozšlehaná vejce a vše prohněteme a necháme 30 minut ještě jednou kynout. Poté přidáme vlažné mléko a prohněteme. Zbývající vejce rozdělíme na bílek a žloutek, z bílku vyšleháme tuhý sníh, žloutek vmícháme do těsta. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílku, případně ještě přidáme trochu teplého mléka, aby bylo těsto tekuté.

  • 2

    V malé pánvi zahřejeme olej, naběračkou naléváme těsto a při mírné teplotě smažíme bliny po obou stranách dozlatova. Je-li těsto nahoře suché, pokapeme je rozpuštěným máslem.

Komentáře k receptu