Jahodový křehký koláč
Suroviny
- 175 g Máslo čerstvé
 - 200 g Tvaroh měkký - nízkotučný
 - 200 g Cukr krupice
 - 375 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 900 g Jahody zahradní
 - 1 kávová lžička Cukr skořicový
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 6 polévková lžíce Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 3 polévková lžíce Ořechy vlašské
 - 3 polévková lžíce Med včelí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1401 kcal
 - Sacharidy 156 g
 - Tuky 77 g
 - Sodík 288 mg
 - Bílkoviny 27 g
 - Uhlovodany 85 g
 - Cholesterol 310.3 mg
 - Draslík 513.5 mg
 - Vláknina 16897.8 mg
 - Vitamín A 16897.8 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 132.6 mg
 - Vitamín E 2.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 51.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve si připravíme křehké těsto - páj. V míse si smícháme hladkou mouku, tuhé máslo a špetku soli s 5-6 lžícemi vody. Mouku s přísadami promícháme a pomocí rukou těsto propracujeme tak, aby bylo hladké a vláčné. Pak ho zabalíme do fólie a dáme do chladničky přes noc.
 - 
                                2
Druhý den si na pomoučeném vále rozdělíme těsto na 2 díly, jeden větší, druhý menší. Z většího dílu těsta si na vále vyválíme placku asi 5 mm silnou. (Těsto lze také vyválet jednodušeji v průhledné potravinářské fólií, tak se nedrobí a práce jde snadněji. Nepotřebujeme ani další mouku, která bývá příčinou drobení těsta). Plackou vyložíme olejem vymazanou rozevírací formu, těsto propícháme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 5-10 minut zapéct bez náplně. Tímto předpečením zabráníme provlhčení těsta. Po vyjmutí těsto potřeme olejem, vysypeme nastrouhanými vlašskými ořechy. Druhý díl vyválíme na placku tak velkou, jako je průměr formy a použijeme ho později jako víko.
 - 
                                3
Jahody omyjeme, odstraníme zelené části a pokrájíme je na poloviny. Vajíčka si vyšleháme a smícháme je se smetanou, tvarohem, medem, cukrem a vanilkovým cukrem. Naplníme formu jahodami a zalijeme je smetanovou směsí s tvarohem a pokryjeme těstovým víkem. Okraje spodního těsta potřeme bílkem a okraj víka přitlačíme, potom celý povrch propícháme vidličkou a potřeme žloutkem.
 - 
                                4
Koláč dáme péct do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme na 45 minut dozlatova.
 - 
                                5
Upečený křehký koláč s jahodami necháme vychladnout, potom otevřeme boční stranu formy a odstraníme ji. Koláč nakrájíme na porce a podáváme ozdobený šlehačkou, posypanou skořicovým cukrem. (Šlehačku jsme vyšlehali z vychlazené smetany.)