Křehký jahodový koláč s likérem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 250 g Jahody zahradní
  • 400 g Linecké (křehké) těsto
  • 250 g Sýr Ricotta
  • 165 ml Jogurt nízkotučný
  • 1 kávová lžička Olej olivový
  • 3 kávová lžička Želatina
  • 2 ks Vaječný bílek slepičí
  • 3 polévková lžíce Džem meruňkový
  • 1 polévková lžíce Džus pomerančový
  • 3 polévková lžíce Cukr moučkový
  • 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • 2 polévková lžíce Likér Cointreau
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 302 kcal
  • Sacharidy 58 g
  • Tuky 5 g
  • Sodík 58 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 53 g
  • Cholesterol 17.2 mg
  • Draslík 148.7 mg
  • Vláknina 1440.4 mg
  • Vitamín A 1440.4 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Balíček hotového lineckého těsta rozválíme na placku o průměru cca 28 cm, nastrouháme pomerančovou kůru a odstopkujeme a rozpůlíme jahody.

  • 2

    Do olejem vymazané koláčové formy o průměru 20 cm vložíme těstovou placku, ořízneme okraje, dno propícháme vidličkou a formu vložíme do trouby, předehřáté na 220°C. Při této teplotě pečeme 10 minut, pak teplotu snížíme na 180°C a dále pečeme 10-15 minut. Když korpus získá zlatavou barvu, vyjmeme ho z trouby, necháme vychladnout a pak opatrně vyklopíme.

  • 3

    Mezitím připravíme náplň. V mixéru dohladka umixujeme sýr ricotta s jogurtem, cukrem a pomerančovou kůrou a umixovanou směs dáme do mísy. V rendlíku smícháme pomerančový džus se lžící likéru Cointreau, přidáme želatinu a za stálého míchání zahříváme na mírném ohni. Když želatina zhoustne, necháme ji 5 minut vychladnout a pak ji vmícháme do sýrové směsi. Dále ušleháme bílkový sníh, lehce ho smícháme se sýrovou směsí, kterou pak naplníme připravený upečený korpus. Na uhlazený povrch náplně navrstvíme půlky jahod.

  • 4

    Nakonec připravíme polevu. V malém rendlíku smícháme džem se lžící likéru Cointreau a za mírného zahřívání směs mícháme. Když se džem rozpustí, necháme polevu vychladnout a pak s ní potřeme jahody na koláči.

  • 5

    Hotový koláč vložíme do chladničky, necháme ztuhnout, pak ho naporcujeme a servírujeme.

Komentáře k receptu