Oříško-mandlové řezy s citronovou polevou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Těsto filo
  • 200 g Máslo čerstvé
  • 100 g Ořechy vlašské
  • 200 g Višně
  • 300 g Mandle
  • 300 g Cukr moučkový
  • 100 g Pistácie
  • 2 polévková lžíce Cukr krupice
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • 3 polévková lžíce Citronová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1828 kcal
  • Sacharidy 168 g
  • Tuky 112 g
  • Sodík 488 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 168 g
  • Cholesterol 60 mg
  • Draslík 1063.4 mg
  • Vláknina 32239 mg
  • Vitamín A 32239 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9 mg
  • Vitamín E 20.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 59.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    K přípravě oříško-mandlových řezů použijeme zakoupené řecké těsto Filo. Nasekané oloupané mandle smícháme s pokrájenými kandovanými višněmi, cukrem a nesolenými pistáciemi. V menším hrnci rozpustíme máslo. Dno formy vymažeme máslem, na který položíme plát těsta Filo. Postupně na sebe navrstvíme 10 plátů těsta, každý plát vždy potřeme máslem.

  • 2

    Mandlovou směs s višněmi rozdělíme na dvě části. První část navrstvíme na potřený plát těsta, na směs navrstvíme 5 plátů těsta potřených máslem, navrstvíme druhou část mandlové směsi a zakryjeme zbývajícími pláty těsta potřených máslem. Pláty těsta na sebe přitiskneme, rádýlkem nakrájíme řezy na obdélníky a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme 30 minut při 175 °C a dalších 30 minut při teplotě 150 °C.

  • 3

    Připravíme si polevu. Moučkový cukr prosejeme, abychom neměli hrudky. V míse smícháme vodu s citronovou šťávou a postupně přisypáváme a zašleháváme cukr. Šleháme metličkou, až poleva získá hladkou hustší konzistenci.

  • 4

    Citronovou polevu namažeme na vychladlý moučník a necháme ztuhnout. Podle potřeby můžeme přidat cukr nebo citron, záleží samozřejmě na konzistenci polevy.

  • 5

    Upečené řezy potřeme citronovou polevou, posypeme nastrouhanými vlašskými ořechy, necháme vychladnout, pak je nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu