Tagliatelle s houbami a bešamelovou omáčkou
Suroviny
- 140 g Sýr Fontina
 - 350 g Houby čerstvé
 - 350 g Těstoviny Tagliatelle
 - 300 ml Mléko polotučné
 - 300 ml Bešamel
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Bobkový list
 - 6 ks Pepř černý celý
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Salát hlávkový
 - 0.5 ks Cibule
 - 1 špetka Muškátový květ
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 plátek Mouka pšeničná hladká T 650
 - 7 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Sýr ovčí tvrdý - Pecorino
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1153 kcal
 - Sacharidy 122 g
 - Tuky 61 g
 - Sodík 779 mg
 - Bílkoviny 43 g
 - Uhlovodany 117 g
 - Cholesterol 280.5 mg
 - Draslík 1340.9 mg
 - Vláknina 43916.6 mg
 - Vitamín A 43916.6 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.2 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 62.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme bešamelovou omáčku. V rendlíku zahříváme 300 ml mléka, 1 bobkový list, plátek cibule, 6 ks pepře, špetku muškátového květu, sůl a pepř. Dbáme, aby se omáčka nevařila. Po deseti minutách zahřívání omáčku přecedíme. V jiném rendlíku restujeme na másle mouku, až zezlátne. Poté opatrně vmícháme mléčnou směs a vaříme, až směs zhoustne a je hladká. Omáčku osolíme a opepříme. Do hotové omáčky vmícháme ustrouhaný sýr Fontina. Omáčku odložíme.
 - 
                                2
Velkou zapékací mísu vymažeme jednou lžící másla.
 - 
                                3
Na dvou lžících másla na pánvi deset minut smažíme na plátky nakrájené houby.
 - 
                                4
V mezičase v osolené vodě uvaříme těstoviny na zkus, scedíme, necháme okapat a vrátíme je do hrnce. K těstovinám přidáme čtyři lžíce másla, našlehané žloutky a zhruba třetinu bešamelu. Směs opepříme, osolíme, řádně promícháme, na závěr lehce vmícháme houby.
 - 
                                5
Do připravené zapékací mísy vsypeme těstovinovou směs, zalijeme ji zbylým bešamelem, posypeme ustrouhaným ovčím sýrem. Těstoviny pečeme v troubě předehřáté na 200 °C asi dvacet minut, dokud sýr nezezlátne. Hned podáváme s hlávkovým salátem.