Tuňákové sushi s omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 32 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Tuňák obecný
  • 130 g Rýže na sushi
  • 160 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sezam - semena
  • 100 ks Fazolové lusky zelené
  • 6 ks Zázvor nakládaný
  • 2 ks Mořské řasy sušené
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 2 polévková lžíce Wasabi pasta
  • 2 polévková lžíce Omáčka Teriyaki
  • 2 polévková lžíce Majonéza japonská
  • 1 polévková lžíce Koření na suši
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 138 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 205 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 13.4 mg
  • Draslík 254.2 mg
  • Vláknina 4652.5 mg
  • Vitamín A 4652.5 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.5 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme čtvercovou formu o straně osmnáct centimetrů s odnímatelným dnem. Vymažeme ji olejem, vyložíme potravinářskou fólií tak, aby přesahovala okraj formy. I fólii pomažeme olejem, dno posypeme praženými sezamovými semínky.

  • 2

    Řádně propláchnutou rýži s řasami přivedeme do varu, řasy odstraníme a rýži pod poklicí vaříme zhruba deset minut. Poté ji odstavíme a necháme přikrytou patnáct minut dojít. Hotovou rýži vsypeme na mísu, promícháme s kořením na sushi a rýži necháme vychladnout.

  • 3

    Tuňáka naplátkujeme, obalíme v terijaki a na jedné lžíci oleje z každé strany minutu restujeme. Osmažené plátky tuňáka nakrájíme na silnější proužky, odložíme stranou. Rozpůlené fazolky vhodíme do vroucí vody, minutu vaříme, rychle zchladíme studenou vodou a necháme řádně okapat.

  • 4

    Studenou rýži nandáme do připravené formy, povrch uhladíme, potřeme japonskou majonézou, poklademe tuňákem a fazolkami. Takto připravenou rýži přikryjeme fólií, celý povrch zatížíme a dáme na patnáct minut do chladničky. Poté z rýže sejmeme zátěž, vrchní fólii i odnímatelné boky formy. Rýži nakrájíme mokrým nožem na šestnáct stejných kostek.

  • 5

    Sushi podáváme s naloženým zázvorem a wasabi pastou.

Komentáře k receptu