Jelení hřbet s krustou
Suroviny
- 120 g Cibule
 - 50 g Slanina vepřová
 - 125 g Strouhanka
 - 20 g Cukr krupice
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 3 g Nové koření mleté
 - 10 g Citronová kůra
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 10 g Provensálské koření
 - 1200 g Jehněčí hřbet
 - 40 ml Olej olivový
 - 350 ml Víno červené
 - 125 ml Vývar z hovězích kostí
 - 50 ml Pomerančová šťáva
 - 50 ml Citronová šťáva
 - 40 ml Víno madeira
 - 60 ml Smetana ke šlehání 30%
 - 2 kávová lžička Martell cognac
 - 1 kávová lžička Jalovec
 - 1 ks Vejce slepičí
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1320 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 92 g
 - Sodík 1115 mg
 - Bílkoviny 59 g
 - Uhlovodany 31 g
 - Cholesterol 293.4 mg
 - Draslík 1112.1 mg
 - Vláknina 4186.5 mg
 - Vitamín A 4186.5 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.7 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso okořeníme provensálským kořením a jalovčinkami a obložíme plátky špeku. Maso vložíme do pekáče špekem nahoru. Přidáme nahrubo nasekanou cibuli a v předehřáté troubě pečeme při 220 °C.
 - 
                                2
Po 20 minutách přilijeme vývar a červené víno, teplotu zmírníme na 175 °C a pečeme dalších 30 minut.
 - 
                                3
Vejce, strouhanku, cukr, máslo, nové koření, 3 lžíce červeného vína a koňak smícháme. Zapneme gril. Odstraníme plátky špeku. Pečeni hustě potřeme 3/4 strouhankové směsi a grilujeme v troubě asi 10 minut dozlatova. Vyjmeme a uložíme v teple.
 - 
                                4
Omáčku zbavíme tuku, přidáme červené víno, provensálské koření, zbytek strouhankové směsi, citronovou kůru a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Přidáme pomerančovou a citronovou šťávu, ochutíme solí a pepřem a zjemníme smetanou.