Bramborový koláč se sýrem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 200 g Sýr Eidam cihla 40%
  • 6 g Sůl
  • 500 g Mouka polohrubá
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Kypřicí prášek do pečiva
  • 2 stroužek Česnek
  • 0.5 dl Mléko polotučné
  • 1 dl Voda pitná
  • 0.5 dl Olej rostlinný
  • 1 kg Brambory
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 520 kcal
  • Sacharidy 62 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 305 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 62 g
  • Cholesterol 33.1 mg
  • Draslík 592 mg
  • Vláknina 10964.6 mg
  • Vitamín A 10964.6 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.6 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse smícháme mouku, sůl, prášek do pečiva a olej a postupně s přidáváním vody podle potřeby uhněteme hladké nelepivé těsto a necháme odpočinout.

  • 2

    Mezitím dáme vařit brambory ve slupce, vaříme na mírném ohni, dokud nejsou úplně měkké. Z těsta vyválíme dva pláty, první rozložíme na dno pekáčku. Brambory slijeme a ještě teplé oloupeme, v míse je rozmačkáme šťouchadlem, přidáme strouhaný sýr, mléko, sůl, pepř, muškátový oříšek a prolisovaný česnek. Vše důkladně promícháme a nasypeme do pekáčku. Přikryjeme druhým plátem těsta, potřeme rozpuštěným máslem a dáme péct do středně vyhřáté trouby asi na 30 minut. Podáváme nejlépe vlahé nebo téměř studené.

Komentáře k receptu