Boršč

Hodnocení 2x 0x
Čas přípravy: 190 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Mrkev kořen
  • 120 g Petržel kořen
  • 800 g Červená řepa
  • 750 g Kosti vepřové
  • 120 g Pórek
  • 350 g Celer řapíkatý
  • 250 g Zelí hlávkové bílé
  • 750 g Hovězí maso vařené
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Jalovec
  • 3 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 špetka Sůl
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Ocet vinný
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 726 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 87 g
  • Sodík 1381 mg
  • Bílkoviny 84 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 270.8 mg
  • Draslík 1498.8 mg
  • Vláknina 16870.8 mg
  • Vitamín A 16870.8 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 57.4 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Veškerou zeleninu oloupeme. Cibuli rozpůlíme, mrkev, 150 g celeru, petržel a pórek nakrájíme na kousky. Omyjeme kosti ve studené vodě, dáme vařit s cibulí, mrkví, celerem, petrželí, pórkem, solí, celým pepřem, jalovcem a bobkovým listem v 1,5 l vody. Vaříme 90 minut na mírném plameni. Zbývající celer nastrouháme na hrubo, červenou řepu rozkrájíme na kostky. Další cibuli pokrájíme také na kostky a česnek jemně nasekáme. Vyndáme maso z vývaru, zbavíme šlach i tuku, pokrájíme na kostky, odložíme stranou. Masový vývar přecedíme a rovněž odložíme.

  • 2

    Při stálém míchání na rozehřátém másle ve velkém hrnci dusíme cibuli a česnek asi 3 minuty. Přilijeme masový vývar, ochutíme solí, pepřem, cukrem a octem. Přiklopíme pokličkou a vaříme při mírné teplotě asi 50 minut. Na tenké proužky rozkrájené bílé zelí přidáme k zeleninové směsi. Přilijeme tolik vývaru, aby bylo vše ponořeno a vaříme dalších 30 minut. Kostky hovězího masa přidáme k zelenině, promícháme a necháme ohřát. Boršč dochutíme solí, cukrem, octem. Nakonec můžeme přidat kopr.

Komentáře k receptu