Cibulačka
Suroviny
- 150 g Cibule červená
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 200 g Celer bulvový
 - 800 g Hovězí maso přední
 - 200 g Petržel kořen
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Kmín římský
 - 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 1 ks Chilli paprička
 - 1 ks Pórek
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Česnek
 - 2 ks Česnek
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 1 špetka Chilli koření mleté
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 dl Víno bílé
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
 - 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 538 kcal
 - Sacharidy 31 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 623 mg
 - Bílkoviny 47 g
 - Uhlovodany 28 g
 - Cholesterol 130 mg
 - Draslík 1320 mg
 - Vláknina 14168.2 mg
 - Vitamín A 14168.2 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 86.6 mg
 - Vitamín E 3.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupanou červenou cibuli pokrájíme na tenká kolečka. Omytou a odkapanou petrželovou nať pokrájíme nadrobno. Oloupaný česnek prolisujeme.
 - 
                                2
V hrnci na rozpáleném másle s olejem cibuli zpěníme, přidáme petrželovou nať s česnekem a pod pokličkou dusíme 3-5 minut, pak směs zalijeme 1 litrem scezeného hovězího vývaru, přidáme 1 dl bílého vína, drcený římský kmín, pár kapek citronové šťávy a polévku dochutíme špetkou chilli, solí, bílým pepřem a podáváme.
 - 
                                3
Hovězí světlý vývar [27325]:
 - 
                                4
Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.
 - 
                                5
Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.
 - 
                                6
Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.
 - 
                                7
Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto by jsme měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.
 - 
                                8
Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou dírkovanou lžící odstraníme.
 - 
                                9
Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.