Venkovská cibulačka s knedlíčky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 220 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 50 g Mouka polohrubá
  • 200 g Celer bulvový
  • 150 g Cibule červená
  • 800 g Hovězí maso přední
  • 20 g Máslo čerstvé
  • 200 g Petržel kořen
  • 300 g Hovězí kýta
  • 400 g Kosti hovězí morkové
  • 1 kávová lžička Paprika červená
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
  • 0.5 kávová lžička Kmín římský
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Česnek
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 1 špetka Chilli koření mleté
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 dl Víno bílé
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Nakládaný zelený pepř
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1302 kcal
  • Sacharidy 31 g
  • Tuky 172 g
  • Sodík 570 mg
  • Bílkoviny 53 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 187.9 mg
  • Draslík 1273.2 mg
  • Vláknina 12064.3 mg
  • Vitamín A 12064.3 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 69.9 mg
  • Vitamín E 3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do 1,3 litru cibulačky dáme vařit 3 morkové kosti (400 g) a 300 g kýty bez kosti. Vaříme do změknutí masa přibližně 90 minut. Polévku scedíme a pokrájené maso na kostky vrátíme zpět do vývaru. Morek z kostí vyjmeme, dáme ho do misky, přidáme k němu polohrubou mouku, vejce, špetku soli s pepřem, směs dobře vymícháme a vytvarujeme knedlíčky, které povaříme přibližně 5-7 minut, polévku dochutíme červenou paprikou, solí a podáváme.

  • 2

    Cibulačka [27432]:

  • 3

    Oloupanou červenou cibuli pokrájíme na tenká kolečka. Omytou a odkapanou petrželovou nať pokrájíme nadrobno. Oloupaný česnek prolisujeme.

  • 4

    V hrnci na rozpáleném másle s olejem cibuli zpěníme, přidáme petrželovou nať s česnekem a pod pokličkou dusíme 3-5 minut, pak směs zalijeme 1 litrem scezeného hovězího vývaru, přidáme 1 dl bílého vína, drcený římský kmín, pár kapek citronové šťávy a polévku dochutíme špetkou chilli, solí, bílým pepřem a podáváme.

  • 5

    Hovězí světlý vývar [27325]:

  • 6

    Hovězí hrudí omyjeme a osušíme. Cibuli očistíme tak, že odstraníme jen vrchní suchou slupku, ostatní slupky necháme. Cibuli rozkrojíme a v suché pánvi opečeme dozlatova obě poloviny rozkrojené cibule, plochou stranou dolů. Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, petržel a celer. Mrkev s celerem a petrželí pokrájíme na kousky, pórek nakrájíme na kolečka.

  • 7

    Maso se zeleninou dáme do hrnce a zalijeme minimálně 1,5 litru studené vody tak, aby všechny ingredience byly ponořené.

  • 8

    Přidáme lžíci zeleného pepře, 1 bobkový list, 1 malou sušenou chilli papričku a jeden stroužek česneku.

  • 9

    Hrnec zakryjeme poklicí a polévku přivedeme zvolna do varu. Po chvíli vaření (necháme ji zblanšírovat) vodu z polévky slijeme, nalijeme znovu vodu a uvaříme napodruhé. Takto by jsme měli dosáhnout čistého, ne zakaleného vývaru.

  • 10

    Polévku vaříme 90-120 minut. Vývar nesmí prudce vřít, vaříme ho při mírné teplotě, jen aby probublával. Při varu se z masa vyloučí bílkovina a na povrchu se sráží v podobě pěny, kterou nesmíme odstranit. Při pozvolném vaření se z této pěny na povrchu utvoří tenká vrstva hnědé sraženiny, kterou potom dírkovanou lžící odstraníme.

  • 11

    Uvařený světlý hovězí vývar přecedíme. Maso pokrájíme na plátky nebo malé kostky a vrátíme zpět do polévky. Podle chuti osolíme a vložíme zpět i pokrájenou zeleninu.

Komentáře k receptu