Cibulový koláč s tapenadou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 115 g Máslo čerstvé
  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 30 g Sýr Parmezán
  • 240 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 3 ks Cibule
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 3 polévková lžíce Mléko polotučné
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 2 polévková lžíce Tapenáda se zelenými olivami
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 484 kcal
  • Sacharidy 27 g
  • Tuky 38 g
  • Sodík 275 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 193.4 mg
  • Draslík 158.9 mg
  • Vláknina 3689.5 mg
  • Vitamín A 3689.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 5.8 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V kastrůlku zahřejeme mléko s máslem. Když se máslo rozpustí, přisypeme mouku a mícháme, dokud nevznikne koule. Odstavíme z plotny.

  • 2

    Vychladlým těstem vyložíme kulatou koláčovou formu a necháme 30 minut v chladničce.

  • 3

    V pánvi na rozehřátém oleji restujeme oloupanou, na kolečka nakrájenou cibuli 5 minut. Přidáme cukr, tymián, sůl a za občasného promíchání dusíme 30 minut. Cibule má zkaramelizovat a téměř se rozpadat.

  • 4

    V misce rozšleháme smetanu s vejci, nastrouhaným sýrem a špetkou pepře.

  • 5

    Dno korpusu potřeme tapenadou, poklademe cibulí a zalijeme smetanovou směsí. Formu postavíme na plech a koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.

  • 6

    Můžeme podávat teplý i studený.

Komentáře k receptu