Hovězí půlnoční vývar
Suroviny
- 250 g Celer bulvový
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 30 g Zelí hlávkové bílé
 - 350 g Hovězí žebra
 - 350 g Kosti hovězí morkové
 - 350 g Hovězí oháňka
 - 80 ml Rajčatová šťáva
 - 200 ml Víno červené
 - 80 ml Šťáva karotková
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 4 kávová lžička Pažitka
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Rajčata
 - 1 ks Petržel - nať
 - 18 ks Pepř 4 barev
 - 2 špetka Chilli koření mleté
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 5 polévková lžíce Víno portské
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1955 kcal
 - Sacharidy 85 g
 - Tuky 295 g
 - Sodík 615 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 77 g
 - Cholesterol 71.1 mg
 - Draslík 785.3 mg
 - Vláknina 130648 mg
 - Vitamín A 130648 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24.4 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnce nalijeme 80 ml rajčatové šťávy, 80 ml zeleninové šťávy, 200 ml červeného vína, přidáme 2 špetky chilli, 2 prolisované stroužky česneku a dolijeme 800 ml vývaru z kostí. Podle chuti přidáme cukr, sůl, polévku přivedeme k varu, povaříme ji 1-2 minuty, posypeme omytou pokrájenou petrželkou a podáváme.
 - 
                                2
Vývar z kostí s červeným vínem [27736]:
 - 
                                3
Scezený vývar z kostí (1 litr) s pokrájeným masem přivedeme k varu, přidáme do něj 5 lžic portského červeného vína, 2 lžíce rajského protlaku a ½ lžičky mleté červené papriky. Vývar vaříme při mírné teplotě 5 -7 minut.
 - 
                                4
Pažitku omyjeme, pokrájíme nadrobno. Polévku dochutíme solí a každou porci posypeme 1 lžičkou pažitky.
 - 
                                5
Hovězí vývar z kostí [27725]:
 - 
                                6
Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat.
 - 
                                7
Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g).
 - 
                                8
Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme.