Jarní šťovíková polévka
Suroviny
- 50 g Šťovík
- 150 g Kapusta růžičková
- 100 g Mrkev kořen
- 100 g Květák
- 250 g Celer bulvový
- 350 g Hovězí oháňka
- 350 g Hovězí žebra
- 350 g Kosti hovězí morkové
- 30 g Máslo čerstvé
- 30 g Zelí hlávkové bílé
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 14 ks Pepř 4 barev
- 1 ks Petržel - nať
- 2 ks Rajčata
- 2 ks Mrkev kořen
- 1.5 l Voda pitná
- 2 dl Zakysaná smetana
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1939 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 362 g
- Sodík 651 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 60 g
- Cholesterol 97.1 mg
- Draslík 768.4 mg
- Vláknina 108898 mg
- Vitamín A 108898 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32.5 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Květák, růžičkovou kapustu a mrkev očistíme a omyjeme. Květák rozdělíme na růžičky, mrkev pokrájíme na kostky a omyté šťovíkové listy nakrájíme na nudličky. 
- 
                                2Čistý scezený vývar z kostí (bez masa) přivedeme k varu, vložíme do něj pokrájenou zeleninu a pomalu ji vaříme 15 minut. Když je zelenina měkká, přimícháme do polévky 2 dl zakysané smetany, promícháme, dochutíme solí, cukrem a podáváme. 
- 
                                3Hovězí vývar z kostí [27725]: 
- 
                                4Hovězí kosti, žebra a volskou oháňku dobře omyjeme, necháme odkapat, vložíme do hrnce se studenou vodou a dáme vařit. Když voda s kostmi a masem přijde k varu, zmírníme teplotu a necháme pomalu probublávat. 
- 
                                5Očistíme a omyjeme česnek, mrkev, petržel s celerem a přidáme do vody k masu. Oloupanou cibuli pokrájenou nadrobno zpěníme dozlatova v pánvi na rozehřátém másle s olejem. Pak ji přidáme do vařícího vývaru s 10 zrnkami barevného pepře a vývar budeme pomalu vařit 2 hodiny. Přibližně 30 minut před dovařením vložíme do vývaru 2 omytá rozkrojená rajčata a 1 list hlávkového zelí (asi 30g). 
- 
                                6Po uvaření kosti vyjmeme, maso obereme a pokrájíme na kousky. Vývar scedíme, ochutíme solí, mletým pepřem, pokrájené maso vrátíme do vývaru a podáváme. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        