Telecí ledový bujon s vínem
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Kedlubna
- 600 g Telecí maso přední
- 500 g Telecí kosti
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Cibule
- 2 ks Česnek
- 4 ks Nové koření celé
- 2 ks Petržel kořen
- 2 ks Mrkev kořen
- 1.5 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 1 polévková lžíce Řeřicha
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Kerblík
- 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 512 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 189 g
- Sodík 573 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 243 mg
- Draslík 1296.6 mg
- Vláknina 16280 mg
- Vitamín A 16280 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 120 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 19.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Omyjeme a drobně pokrájíme bylinky: petrželku kudrnku, řeřichu, tymián a kerblík. Pokrájené bylinky dáme do mísy, přilijeme k nim bílé víno, promícháme a dáme do 4 misek zamrazit na ledové kostky. 
- 
                                2Z 800 ml telecího vychlazeného bujonu odstraníme tuk, nalijeme do misek, do každé dáme zamrazené vínové kostky s bylinkami a podáváme. 
- 
                                3Telecí masový bujon [27974]: 
- 
                                4Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme. 
- 
                                5Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut. 
- 
                                6Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit. 
- 
                                7Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru. 
- 
                                8Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        