Telecí bujon s šunkovými knedlíčky
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
 - 70 g Chléb pšeničný (bílý)
 - 70 g Šunka dušená
 - 200 g Celer bulvový
 - 150 g Kedlubna
 - 600 g Telecí maso přední
 - 500 g Telecí kosti
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Cibule
 - 4 ks Nové koření celé
 - 2 ks Petržel kořen
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 649 kcal
 - Sacharidy 32 g
 - Tuky 202 g
 - Sodík 826 mg
 - Bílkoviny 62 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 386.4 mg
 - Draslík 1282.7 mg
 - Vláknina 17073.2 mg
 - Vitamín A 17073.2 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 121.8 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 31.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve připravíme směs na šunkové knedlíčky. V míse vyšleháme máslo se solí do pěny. Šunku drobně pokrájíme (nebo nastrouháme) a přimícháme ji do másla.
 - 
                                2
V druhé misce vyšleháme vejce, do kterých dáme rozdrobený bílý chléb a vaječnou směs přidáme k máslu. Dobře vše promícháme a vytvarujeme knedlíčky. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.
 - 
                                3
1 litr telecího čistého bujonu přivedeme k varu, zmírníme teplotu, vložíme do něj knedlíčky, které povaříme 5-8 minut.
 - 
                                4
Polévku dochutíme solí, bílým pepřem a podáváme s petrželovou natí.
 - 
                                5
Telecí masový bujon [27974]:
 - 
                                6
Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.
 - 
                                7
Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.
 - 
                                8
Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.
 - 
                                9
Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.
 - 
                                10
Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.