Telecí bujon s šunkovými knedlíčky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 140 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 40 g Máslo čerstvé
  • 70 g Chléb pšeničný (bílý)
  • 70 g Šunka dušená
  • 200 g Celer bulvový
  • 150 g Kedlubna
  • 600 g Telecí maso přední
  • 500 g Telecí kosti
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Cibule
  • 4 ks Nové koření celé
  • 2 ks Petržel kořen
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej olivový jedlý
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 649 kcal
  • Sacharidy 32 g
  • Tuky 202 g
  • Sodík 826 mg
  • Bílkoviny 62 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 386.4 mg
  • Draslík 1282.7 mg
  • Vláknina 17073.2 mg
  • Vitamín A 17073.2 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 121.8 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve připravíme směs na šunkové knedlíčky. V míse vyšleháme máslo se solí do pěny. Šunku drobně pokrájíme (nebo nastrouháme) a přimícháme ji do másla.

  • 2

    V druhé misce vyšleháme vejce, do kterých dáme rozdrobený bílý chléb a vaječnou směs přidáme k máslu. Dobře vše promícháme a vytvarujeme knedlíčky. Petrželku omyjeme a drobně pokrájíme.

  • 3

    1 litr telecího čistého bujonu přivedeme k varu, zmírníme teplotu, vložíme do něj knedlíčky, které povaříme 5-8 minut.

  • 4

    Polévku dochutíme solí, bílým pepřem a podáváme s petrželovou natí.

  • 5

    Telecí masový bujon [27974]:

  • 6

    Telecí maso z hrudí a telecí kosti omyjeme.

  • 7

    Mrkev, cibuli, česnek, petržel, celer, kedlubnu, petrželovou a celerovou nať očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kusy. V hrnci rozehřejeme máslo s olejem a zeleninu za občasného promíchání podusíme přibližně 6 – 8 minut.

  • 8

    Pak k zelenině přidáme telecí maso s kostmi, bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a zalijeme studenou vodou tak, aby vše bylo ponořeno. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu a vývar necháme pod pokličkou jen probublávat 1,5 hodiny. Nesmí se prudce vařit.

  • 9

    Když je maso měkké, vývar scedíme přes síto do druhého hrnce, dochutíme solí, maso pokrájíme na kousky a můžeme ho dát do vývaru.

  • 10

    Čistý bujon podáváme posypaný petrželovou natí.

Komentáře k receptu