Pikantní zvěřinový bujon
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 40 g Celer - nať
- 600 g Jelení maso
- 500 g Kosti srnčí
- 200 g Petržel kořen
- 40 g Petržel - nať
- 30 g Zázvor celý
- 200 g Mrkev kořen
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 3 ks Cibule
- 2 ks Hřebíček
- 2 ks Jalovec
- 0.5 l Víno červené
- 1.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Řeřicha
- 3 polévková lžíce Želé rybízové
- 1 polévková lžíce Marmeláda brusinková
- 1 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- 2 polévková lžíce Víno portské
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 526 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 125 g
- Sodík 271 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 35 g
- Cholesterol 127.5 mg
- Draslík 1311.6 mg
- Vláknina 29756.1 mg
- Vitamín A 29756.1 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 94.3 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1V misce si rozmícháme 3 lžíce rybízového želé s 1 lžicí brusinkové marmelády, l lžicí pomerančové šťávy a 2 lžícemi portského vína. Ovocnou směs vymícháme a přidáme ji do 1 litru čistého vařícího zvěřinového bujonu a vše pomalu vaříme 10 minut. Dochutíme solí. 
- 
                                2Řeřichu omyjeme a drobně pokrájíme. 
- 
                                3Bujon podáváme posypaný řeřichou. 
- 
                                4Zvěřinový bujon [28678]: 
- 
                                5Mrkev, celer, petržel a zázvor oloupeme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. 
- 
                                6Omyjeme po dvou snítkách petrželovou a celerovou nať (asi 80 g). Cibule očistíme z vrchní slupky, omyjeme a rozkrojíme na poloviny. 
- 
                                7V pánvi na olivovém oleji cibule opečeme po rozkrojené straně dozlatova. 
- 
                                8Maso ze zvěřiny a kosti omyjeme, maso pokrájíme na kusy a dáme do většího hrnce, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Po 1-2 minutách vaření vodu slijeme, zalijeme znovu 1,5 litrem čisté vody, přidáme všechnu zeleninu, opečené cibule, sůl, mletý a celý barevný pepř, 2 kuličky jalovce, 2 hřebíčky, zázvor, dolijeme 0,5 litru červeného vína a přivedeme k varu. Pak hned snížíme teplotu a polévku necháme jen mírně 1,5 hodiny probublávat. Podle potřeby dochutíme solí a přecedíme. 
- 
                                9Čistý zvěřinový bujon můžeme podávat i s pokrájeným uvařeným masem. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        