Slepičí krémový vývar s hráškem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 150 g Hrášek
  • 200 g Mrkev kořen
  • 150 g Pórek
  • 100 g Petržel kořen
  • 100 g Smetana zakysaná 14%
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Cibule
  • 1 l Voda pitná
  • 2.5 dl Víno bílé
  • 1 kg Slepice
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 605 kcal
  • Sacharidy 27 g
  • Tuky 135 g
  • Sodík 829 mg
  • Bílkoviny 64 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 185 mg
  • Draslík 1079.4 mg
  • Vláknina 15055.3 mg
  • Vitamín A 15055.3 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 65.5 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mrkev oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. Omyté lístky bazalky pokrájíme a v hrnci je krátce podusíme s mrkví. Zeleninu zalijeme 1 l slepičího vývaru a přivedeme k varu. Přidáme 100 g zeleného mraženého hrášku, přimícháme zakysanou smetanu, dochutíme solí i pepřem a vaříme jen 5 minut. Pak polévku odstavíme, necháme chvíli vychladnout a rozmixujeme (tyčovým mixérem).

  • 2

    Vývar znovu přivedeme k varu, přidáme 50 g zeleného mraženého hrášku, který vaříme jen 3 minuty a podáváme.

  • 3

    Slepičí bujon [28675]:

  • 4

    Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 l vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.

  • 5

    Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.

  • 6

    Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.

Komentáře k receptu