Slepičí pomerančový bujon

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 125 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 200 g Mrkev kořen
  • 150 g Pórek
  • 100 g Petržel kořen
  • 10.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Pomeranče
  • 1 l Voda pitná
  • 2.5 dl Víno bílé
  • 1 kg Slepice
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Meduňka
  • 2 polévková lžíce Marmeláda pomerančová
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 1 polévková lžíce Likér Cointreau
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 590 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 132 g
  • Sodík 2771 mg
  • Bílkoviny 62 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 185 mg
  • Draslík 1081 mg
  • Vláknina 13789.3 mg
  • Vitamín A 13789.3 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 77.5 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Meduňku omyjeme, necháme odkapat, lístky otrháme a odložíme na ozdobu.

  • 2

    Horkou vodou omytý pomeranč osušíme, nastrouháme a dáme do misky.

  • 3

    Ke kůře přidáme 1 lžíci pomerančového likéru (Cointreau) a 2 lžíce pomerančové marmelády.

  • 4

    Směs dobře vymícháme, opatrně zamícháme do 1 litru vařícího slepičího bujonu a pomalu vaříme jen 5 minut. Dochutíme solí a bílým pepřem.

  • 5

    Pomerančový bujon podáváme ozdobený 2-3 lístky meduňky.

  • 6

    Slepičí bujon [28675]:

  • 7

    Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.

  • 8

    Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.

  • 9

    Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, aby jsme docílili čistého vývaru.

  • 10

    Když je maso měkké vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme.

  • 11

    Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.

Komentáře k receptu