Slepičí pomerančový bujon
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 100 g Petržel kořen
- 10.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Pomeranče
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Meduňka
- 2 polévková lžíce Marmeláda pomerančová
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 1 polévková lžíce Likér Cointreau
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 590 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 132 g
- Sodík 2771 mg
- Bílkoviny 62 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 185 mg
- Draslík 1081 mg
- Vláknina 13789.3 mg
- Vitamín A 13789.3 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 77.5 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Meduňku omyjeme, necháme odkapat, lístky otrháme a odložíme na ozdobu. 
- 
                                2Horkou vodou omytý pomeranč osušíme, nastrouháme a dáme do misky. 
- 
                                3Ke kůře přidáme 1 lžíci pomerančového likéru (Cointreau) a 2 lžíce pomerančové marmelády. 
- 
                                4Směs dobře vymícháme, opatrně zamícháme do 1 litru vařícího slepičího bujonu a pomalu vaříme jen 5 minut. Dochutíme solí a bílým pepřem. 
- 
                                5Pomerančový bujon podáváme ozdobený 2-3 lístky meduňky. 
- 
                                6Slepičí bujon [28675]: 
- 
                                7Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. 
- 
                                8Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. 
- 
                                9Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, aby jsme docílili čistého vývaru. 
- 
                                10Když je maso měkké vývar scedíme. Takto čistý bujon dochutíme solí a podáváme. 
- 
                                11Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        