Pikantní slepičí pomerančový bujon

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 200 g Mrkev kořen
  • 150 g Pórek
  • 100 g Petržel kořen
  • 100 g Palmová srdíčka - sterilovaná
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Pomeranče
  • 2 ks Chilli paprička
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 1 l Voda pitná
  • 2.5 dl Víno bílé
  • 1 kg Slepice
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 2 polévková lžíce Marmeláda pomerančová
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 2 polévková lžíce Likér Cointreau
  • 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 678 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 25 g
  • Sodík 959 mg
  • Bílkoviny 63 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 197 mg
  • Draslík 1142.4 mg
  • Vláknina 15160.2 mg
  • Vitamín A 15160.2 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 87 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chilli papričky omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a papričky drobně pokrájíme. Palmová srdíčka ozdobně rozkrájíme (např.: do tvaru trojúhelníku).

  • 2

    V pánvi na rozpuštěném másle chilli a srdíčka krátce podusíme.

  • 3

    Pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme, nastrouháme a dáme do misky, přidáme 2 lžíce pomerančového likéru (Cointreau) a 2 lžíce pomerančové marmelády. Směs dobře vymícháme.

  • 4

    Jeden litr slepičího bujonu přivedeme k varu, přimícháme pomerančovou směs, potom přidáme chilli s palmovými srdíčky a pomalu vaříme 5-7 minut. Dochutíme solí a bílým pepřem.

  • 5

    Pomerančový bujón podáváme ozdobený snítkou omyté petrželky kudrnky.

  • 6

    Slepičí bujón [28675]:

  • 7

    Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce.

  • 8

    Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.

  • 9

    Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, potom hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.

  • 10

    Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme.

  • 11

    Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů.

Komentáře k receptu