Pikantní slepičí pomerančový bujon
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 100 g Petržel kořen
- 100 g Palmová srdíčka - sterilovaná
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Pomeranče
- 2 ks Chilli paprička
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř bílý
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 2 polévková lžíce Marmeláda pomerančová
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 2 polévková lžíce Likér Cointreau
- 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 678 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 25 g
- Sodík 959 mg
- Bílkoviny 63 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 197 mg
- Draslík 1142.4 mg
- Vláknina 15160.2 mg
- Vitamín A 15160.2 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 87 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Chilli papričky omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a papričky drobně pokrájíme. Palmová srdíčka ozdobně rozkrájíme (např.: do tvaru trojúhelníku). 
- 
                                2V pánvi na rozpuštěném másle chilli a srdíčka krátce podusíme. 
- 
                                3Pomeranč omyjeme horkou vodou, osušíme, nastrouháme a dáme do misky, přidáme 2 lžíce pomerančového likéru (Cointreau) a 2 lžíce pomerančové marmelády. Směs dobře vymícháme. 
- 
                                4Jeden litr slepičího bujonu přivedeme k varu, přimícháme pomerančovou směs, potom přidáme chilli s palmovými srdíčky a pomalu vaříme 5-7 minut. Dochutíme solí a bílým pepřem. 
- 
                                5Pomerančový bujón podáváme ozdobený snítkou omyté petrželky kudrnky. 
- 
                                6Slepičí bujón [28675]: 
- 
                                7Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. 
- 
                                8Celou cibuli očistíme z vrchní slupky a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 litrem vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl. 
- 
                                9Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, potom hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru. 
- 
                                10Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. 
- 
                                11Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujónu nebo ho využijeme k přípravě jiných pokrmů. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        