Bylinková slepičí polévka s rýží a vejcem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 200 g Mrkev kořen
  • 150 g Pórek
  • 100 g Petržel kořen
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Petržel - nať
  • 1 kávová lžička Bazalka
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.33333 kávová lžička Pepř bílý celý
  • 1 kávová lžička Estragon
  • 2 ks Cibule
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 hrst Hrášek
  • 1 hrst Rýže předvařená (parboiled)
  • 3 špetka Sůl
  • 2.5 l Voda pitná
  • 1 l Voda pitná
  • 2.5 dl Víno bílé
  • 1 kg Slepice
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 633 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 915 mg
  • Bílkoviny 70 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 430.3 mg
  • Draslík 1130.6 mg
  • Vláknina 12549.7 mg
  • Vitamín A 12549.7 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 54.8 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme slepičí bujon. Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Celou cibuli očistíme a omyjeme. Očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy a přidáme i s cibulí ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme 1 l vody s 2,5 dl bílého vína. Přidáme petrželovou a celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.

  • 2

    Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, pak hned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.

  • 3

    Když je maso měkké, vývar scedíme. Tento čistý bujon dochutíme solí a podáváme.

  • 4

    Maso obereme od kostí a můžeme ho podávat pokrájené v bujonu nebo ho využijeme k jiným pokrmům.

  • 5

    Petrželovou nať, bazalku a estragon omyjeme a nadrobno nakrájíme.

  • 6

    V hrnci přivedeme k varu 1 litr slepičího bujonu, dáme do něj promytou předvařenou rýži a zelený hrášek a vaříme 5-8 minut. Do polévky přidáme připravené bylinky a vaříme přibližně 2 minuty. Dochutíme bílým pepřem a solí.

  • 7

    Připravíme si ztracená vejce: do vroucí osolené vody (když jsou ve vodě drobné bublinky; voda nesmí vřít divokým varem) přidáme 1 lžíci octa. Do hrnečku vyklepneme jedno vejce. Lžící rozmícháme vodu tak, abychom uprostřed vytvořili vír. Do středu víru vylijeme z hrnečku vejce a vaříme asi 3 minuty, až se bílek bude postupně zatahovat kolem žloutku, který nakonec zůstává skrytý v bílku. Vejce děrovanou naběračkou vyjmeme z vody a odložíme do hlubokého talíře. Tento postup opakujeme ještě třikrát. Každé zatracené vejce zalijeme horkým vývarem a podáváme.

Komentáře k receptu