Husí polévka z Bambergu

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 130 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 40 g Máslo čerstvé
  • 70 g Křen
  • 200 g Celer bulvový
  • 800 g Husí drůbky
  • 40 g Mouka pšeničná hladká
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Petržel kořen
  • 3 ks Jalovec
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Zázvor mletý
  • 5 dl Víno červené
  • 8 dl Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Víno bílé
  • 2 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Celer - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 732 kcal
  • Sacharidy 34 g
  • Tuky 111 g
  • Sodík 860 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 35.4 mg
  • Draslík 686.9 mg
  • Vláknina 10079.3 mg
  • Vitamín A 10079.3 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 83.8 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 31.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci rozpustíme máslo, přidáme hladkou mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, kterou postupně zalijeme 1 litrem husího bujonu a pomalu přivedeme k varu. Ochutíme solí, muškátovým oříškem a zázvorem.

  • 2

    Očištěný a omytý křen jemně nastrouháme a smícháme v misce s 2 lžícemi bílého vína, 2 lžícemi zakysané smetany a 3 lžícemi šlehačky. Směs dobře promícháme a pomalu ji přidáme do vroucí polévky, necháme 1 - 3 minuty přejít varem a podáváme.

  • 3

    Husí bujon [29083]:

  • 4

    Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.

  • 5

    Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.

  • 6

    V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.

  • 7

    Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.

  • 8

    Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.

Komentáře k receptu