Silný husí vývar s majoránkou
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
- 200 g Celer bulvový
- 150 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 150 g Petržel - nať
- 800 g Husí drůbky
- 200 g Husí stehna
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 3 ks Jalovec
- 2 ks Hřebíček
- 1 ks Petržel kořen
- 5 dl Víno červené
- 8 dl Voda pitná
- 1 dl Víno portské
- 2 polévková lžíce Celer - nať
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- 1 polévková lžíce Pepř černý celý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 855 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 201 g
- Sodík 905 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 18 mg
- Draslík 1138.9 mg
- Vláknina 18740.6 mg
- Vitamín A 18740.6 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 135.3 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do 1 litru husího vývaru vložíme očištěné a omyté husí stehno, očištěnou, omytou a na kusy pokrájenou zeleninu (mrkev, celer, petržel, pórek), hřebíček, nové koření, celý pepř a bobkový list. Vše vaříme 1 hodinu pod pokličkou při mírné teplotě tak, aby polévka jen probublávala.
-
2
Čerstvou majoránku omyjeme a otrháme lístky.
-
3
Uvařenou polévku přecedíme, osolíme podle chuti, přimícháme 1 dl Portského červeného vína a podáváme s lístky majoránky.
-
4
Husí bujon [29083]:
-
5
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
-
6
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
-
7
V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
-
8
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
-
9
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.