Silný husí vývar s majoránkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 180 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Celer bulvový
  • 200 g Celer bulvový
  • 150 g Mrkev kořen
  • 150 g Pórek
  • 150 g Petržel - nať
  • 800 g Husí drůbky
  • 200 g Husí stehna
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 3 ks Jalovec
  • 2 ks Hřebíček
  • 1 ks Petržel kořen
  • 5 dl Víno červené
  • 8 dl Voda pitná
  • 1 dl Víno portské
  • 2 polévková lžíce Celer - nať
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • 0.5 polévková lžíce Majoránka
  • 1 polévková lžíce Pepř černý celý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 855 kcal
  • Sacharidy 43 g
  • Tuky 201 g
  • Sodík 905 mg
  • Bílkoviny 15 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 18 mg
  • Draslík 1138.9 mg
  • Vláknina 18740.6 mg
  • Vitamín A 18740.6 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 135.3 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do 1 litru husího vývaru vložíme očištěné a omyté husí stehno, očištěnou, omytou a na kusy pokrájenou zeleninu (mrkev, celer, petržel, pórek), hřebíček, nové koření, celý pepř a bobkový list. Vše vaříme 1 hodinu pod pokličkou při mírné teplotě tak, aby polévka jen probublávala.

  • 2

    Čerstvou majoránku omyjeme a otrháme lístky.

  • 3

    Uvařenou polévku přecedíme, osolíme podle chuti, přimícháme 1 dl Portského červeného vína a podáváme s lístky majoránky.

  • 4

    Husí bujon [29083]:

  • 5

    Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.

  • 6

    Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.

  • 7

    V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.

  • 8

    Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.

  • 9

    Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.

Komentáře k receptu