Královská husí polévka s koňakem
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
 - 150 g Slanina vepřová
 - 200 g Fazolové lusky zelené
 - 800 g Husí drůbky
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Bazalka
 - 0.3 kávová lžička Tabasco
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Jalovec
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 stroužek Česnek
 - 5 dl Víno červené
 - 8 dl Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Celer - nať
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Pepř černý celý
 - 2 polévková lžíce Koňak Armaňak
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 829 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 121 g
 - Sodík 879 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 49.5 mg
 - Draslík 794 mg
 - Vláknina 11757.4 mg
 - Vitamín A 11757.4 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 65.6 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 27 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupanou cibuli s česnekem drobně pokrájíme. Mladou (tenkou) zelenou fazolku očistíme a omyjeme. Omytou bazalku drobně pokrájíme.
 - 
                                2
Hodně prorostlou slaninu pokrájíme na nudličky a rozpustíme ji v hrnci. Pak k ní přidáme lžíci másla a cibuli s česnekem zpěníme, posypeme pepřem, přilijeme 1 litr husího bujonu. Když přijde k varu, zmírníme teplotu, dochutíme solí, 2 kapkami tabasca, přidáme fazolku a vaříme 5 - 7 minut. Ještě přimícháme 2 lžíce koňaku, bazalku, necháme povařit 2 -3 minuty a podáváme.
 - 
                                3
Husí bujon [29083]:
 - 
                                4
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
 - 
                                5
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
 - 
                                6
V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
 - 
                                7
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
 - 
                                8
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.