Krémová pstruhová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Celer bulvový
  • 150 g Mrkev kořen
  • 600 g Pstruh
  • 200 g Fenykl sladký - hlíza
  • 200 g Hříbky čerstvé
  • 150 g Petržel kořen
  • 500 g Rybí hlavy
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
  • 1 kávová lžička Pepř citronový
  • 2 ks Cibule
  • 2 ks Česnek
  • 1 ks Bobkový list
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1 ks Jalovec
  • 4 ks Cibule červená
  • 2 špetka Chilli koření mleté
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 dl Víno bílé
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 0.5 polévková lžíce Bazalka
  • 0.5 polévková lžíce Oregano čerstvé
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 3 polévková lžíce Hořcová pálenka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 642 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 116 g
  • Sodík 1147 mg
  • Bílkoviny 58 g
  • Uhlovodany 32 g
  • Cholesterol 165 mg
  • Draslík 1598.7 mg
  • Vláknina 17779.6 mg
  • Vitamín A 17779.6 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 61.7 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté a osušené filety ze pstruhů pokapeme z každé strany Hořcovou pálenkou, potom je pokrájíme na pásky, osolíme a opepříme citronovým pepřem.

  • 2

    Oloupané červené cibule pokrájíme na tenká kolečka. Oloupaný česnek prolisujeme. Očištěné a omyté hříbky pokrájíme na plátky.

  • 3

    V hrnci na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, přidáme houby, kousky ryby, promícháme a dusíme 3-4 minuty, pak přilijeme 1 litr rybího vývaru, přivedeme k varu, zmírníme teplotu, dochutíme prolisovaným česnekem, solí a chilli a vaříme 4-6 minut.

  • 4

    Polévku ozdobíme snítkami omytého kopru a podáváme.

  • 5

    Rybí vývar s fenyklem [29924]:

  • 6

    Kořenovou zeleninu: mrkev celer, petržel a fenykl očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Oloupanou cibuli pokrájíme.

  • 7

    Dobře omyjeme rybí hlavy a odřezky z různých druhů ryb (pokud máme).

  • 8

    V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem a rybí odřezky se zeleninou podusíme, přidáme sladkou a pálivou papriku, promícháme, pak přilijeme 0,5 dl bílého vína a 1 litr vody, přidáme jalovec, bobkový list, sůl, celý pepř, nové koření, omyté lístky oregana s bazalkou a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Polévka musí jen probublávat, aby nebyla kalná.

  • 9

    Uvařený vývar scedíme a podáváme s omytou, drobně pokrájenou petrželkou.

Komentáře k receptu