Pampelišková polévka s bramborami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 145 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Brambory
  • 250 g Celer bulvový
  • 100 g Mrkev kořen
  • 250 g Pórek
  • 200 g Tuřín
  • 100 g Pampeliškové listy
  • 200 g Petržel kořen
  • 1 kávová lžička Libeček
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 3 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 2 špetka Koriandr mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 0.5 l Víno růžové
  • 1 dl Víno červené
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 2 polévková lžíce Sůl mořská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 590 kcal
  • Sacharidy 69 g
  • Tuky 78 g
  • Sodík 2578 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 67 g
  • Cholesterol 24 mg
  • Draslík 1368.7 mg
  • Vláknina 38021.3 mg
  • Vitamín A 38021.3 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 119 mg
  • Vitamín E 2.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očistíme a omyjeme brambory a cibuli. Brambory pokrájíme na kostičky a cibuli nadrobno. Oloupaný česnek prolisujeme, mladé pampeliškové listy dobře omyjeme a pokrájíme na nudličky.

  • 2

    V hrnci na másle a oleji zpěníme cibuli, pak přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, přidáme brambory, přimícháme sůl, pepř a 1 dl červeného vína. Vaříme při mírné teplotě přibližně 10 minut, pak do polévky přidáme pampeliškové listy a česnek.

  • 3

    Polévku dochutíme citronovou šťávou, mletým koriandrem a solí. vše povaříme 3-4 minuty a podáváme.

  • 4

    Zeleninový bujon [30258]:

  • 5

    Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.

  • 6

    V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.

  • 7

    Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,

  • 8

    svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.

  • 9

    Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.

  • 10

    Případně dochutíme solí a pepřem.

Komentáře k receptu