Holubí bujon s kapary
Suroviny
- 200 g Nové
 - 100 g Vepřová kýta uzená
 - 100 g Celer bulvový
 - 150 g Mrkev kořen
 - 100 g Petržel kořen
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 ks Šalotka
 - 1 ks Chilli paprička
 - 2 ks Cibule červená
 - 3 ks Jalovec
 - 2 špetka Česnek sušený
 - 0.5 l Víno bílé
 - 1 l Voda pitná
 - 1 kg Holub
 - 0.5 polévková lžíce Majoránka čerstvá
 - 0.5 polévková lžíce Koriandr čerstvý
 - 2 polévková lžíce Máslo jihočeské
 - 1 polévková lžíce Kapary
 - 0.5 polévková lžíce Celer - nať
 - 0.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Sůl mořská
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1127 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 97 g
 - Sodík 2754 mg
 - Bílkoviny 58 g
 - Uhlovodany 40 g
 - Cholesterol 240.5 mg
 - Draslík 1149.5 mg
 - Vláknina 9725.2 mg
 - Vitamín A 9725.2 mg
 - Vitamín B6 1.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 60 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Šalotku a nové brambory očistíme a omyjeme. Šalotku pokrájíme nadrobno, brambory nakrájíme na kolečka. Chilli papričku omyjeme, rozkrojíme, zbavíme semínek a pokrájíme nadrobno.
 - 
                                2
Uzené vepřové karé pokrájíme na nudličky. Čerstvou majoránku s koriandrem omyjeme, lístky otrháme a odložíme na ozdobení.
 - 
                                3
V hrnci si na rozpáleném másle zpěníme cibuli, přimícháme chilli papričku, 2 špetky sušeného česneku, promícháme, zalijeme 1 litrem holubího bujonu a přivedeme k varu. Pak zmírníme teplotu, přidáme brambory, sůl a pomalu vaříme 5 minut. Pak přidáme pokrájené uzené maso s 1 lžíci kaparů, vaříme ještě 3 minuty a dochutíme solí.
 - 
                                4
Do bujonu přimícháme lístky bylinek a podáváme.
 - 
                                5
Bujon z holoubat [30620]:
 - 
                                6
Očištěné a omyté holuby (nejlépe holuby kalifornské nebo texany) rozporcujeme. Mrkev, celer a petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. Červené cibule oloupeme a rozkrájíme napůl. Omytou petrželovou a celerovou nať pokrájíme na kousky.
 - 
                                7
V hrnci na másle opečeme rozpůlené cibule rozkrojenou stranou dozlatova. Přidáme zeleninu, promícháme a krátce ji orestujeme.
 - 
                                8
Pak k ní přidáme rozporcované holuby, 1/2 litru bílého vína, 1 litr vody, celou lžičku celého pepře, 2 lžíce mořské soli a 3 zrnka jalovce.
 - 
                                9
Vaříme při mírné teplotě přibližně 1 hodinu tak, aby vývar jen mírně probublával.
 - 
                                10
Uvařený vývar scedíme. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho nabídnout s vývarem.
 - 
                                11
Vývar necháme vychladit (nejlépe na několik hodin v chladničce, pak z vychlazeného vývaru odstraníme tuk (můžeme ho znovu přecedit) - takto získáme čistý holubí bujon, který použijeme k přípravě polévek.