Štýrská dýňová polévka s bramborami
Suroviny
- 500 g Dýně
 - 150 g Brambory
 - 1 ks Cibule
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 0.25 l Vývar drůbeží
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Dýňová semínka
 - 2 polévková lžíce Zakysaná smetana
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Olej dýňový
 - 2 polévková lžíce Kopr čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 267 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 265 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 13.7 mg
 - Draslík 684.2 mg
 - Vláknina 4646.8 mg
 - Vitamín A 4646.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 21.5 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 13.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Dýni omyjeme, oloupeme, rozkrojíme a odstraníme z ní jadérka a vláknité části. Dužinu nakrájíme na malé kousky. Brambory a cibuli oloupeme a nadrobno nakrájíme.
 - 
                                2
Na rozehřátém másle podusíme dýni a cibuli. Poté přidáme brambory, zalijeme vývarem, ochutíme solí a pepřem. Přivedeme znovu k varu a zakryté vaříme na mírném ohni cca 25 min.
 - 
                                3
Dýňová semínka nasucho osmahneme na pánvi. Kopr opláchneme, osušíme a najemno nasekáme. 1,5 lžíci smetany rozmícháme a přidáme do ní kopr. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
 - 
                                4
Polévku rozmixujeme, rozdělíme do misek, pokapeme zbytkem smetany, olejem a posypeme dýňovými semínky. Podáváme s ochucenou smetanou.