Pikantní fazolová polévka se švestkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Celer bulvový
  • 250 g Mrkev kořen
  • 300 g Pórek
  • 50 g Švestky sušené
  • 150 g Petržel kořen
  • 200 g Fazole mungo
  • 1 kávová lžička Bazalka
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 kávová lžička Estragon
  • 1 kávová lžička Saturejka
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Šalotka
  • 4 ks Cibulka jarní
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Pažitka
  • 2 polévková lžíce Sirup javorový
  • 3 polévková lžíce Víno rýžové čínské
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl mořská
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 350 kcal
  • Sacharidy 51 g
  • Tuky 158 g
  • Sodík 1355 mg
  • Bílkoviny 8 g
  • Uhlovodany 46 g
  • Cholesterol 12 mg
  • Draslík 952.4 mg
  • Vláknina 17843.8 mg
  • Vitamín A 17843.8 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 75.6 mg
  • Vitamín E 3.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené švestky bez pecek omyjeme a pokrájíme na menší kousky. Fazole mungo propláchneme v sítu a necháme okapat. Jarní cibulku očistíme a pokrájíme na kolečka.

  • 2

    V hrnci si na rozpuštěném másle zpěníme cibulku, zalijeme ji 1 litrem bujonu z kořenové zeleniny a přivedeme k varu. Vložíme do ní fazole mungo, sušené švestky, 3 lžíce rýžového vína a 2 lžíce javorového sirupu.

  • 3

    Polévku pomalu vaříme asi 6 minut, podle chuti dosolíme a opepříme bílým pepřem.

  • 4

    Každou porci posypeme omytou, drobně pokrájenou pažitkou.

  • 5

    Bujon z kořenové zeleniny [30788]:

  • 6

    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a pórek a vše pokrájíme na menší kusy. Oloupané cibule - šalotku rozkrojíme na poloviny.

  • 7

    Omyjeme bylinky: petrželovou nať, estragon, saturejku a bazalku. Pak je nakrájíme.

  • 8

    V hrnci na slunečnicovém oleji cibuli restujeme dozlatova, pak přidáme zeleninu s bylinkami, promícháme a dusíme asi 5-7 minut.

  • 9

    Přilijeme 1.5 litru vody, přidáme mořskou sůl, celý černý pepř a bobkový list.

  • 10

    Polévku vaříme 1 hodinu tak, aby jen probublávala. Po uvaření ji scedíme a dáme vychladit. Z vychlazeného vývaru odstraníme tuk a tak získáme čistý zeleninový bujon, který použijeme k přípravě zeleninových polévek.

Komentáře k receptu