Houbová sladkokyselá polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Houby nakládané
  • 150 g Celer bulvový
  • 150 g Houby sušené
  • 100 g Špagety
  • 100 g Petržel kořen
  • 200 g Mrkev kořen
  • 1 kávová lžička Česnek sušený
  • 1.5 kávová lžička Sůl mořská
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 9 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Šalotka
  • 2 ks Cibule
  • 3 ks Jalovec
  • 2 ks Česnek
  • 2 špetka Chilli koření mleté
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo jihočeské
  • 0.5 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 561 kcal
  • Sacharidy 74 g
  • Tuky 134 g
  • Sodík 1410 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 51 g
  • Cholesterol 12 mg
  • Draslík 1666.2 mg
  • Vláknina 32861.5 mg
  • Vitamín A 32861.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 46 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 41 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Směs nakládaných sladkokyselých lesních hub scedíme a necháme odkapat. Oloupanou šalotku pokrájíme na kostičky . V hrnci na rozpáleném másle přimícháme sušený česnek a cibuli. Chvíli dusíme, přidáme houby, promícháme a zalijeme 1 litrem houbového bujonu.

  • 2

    Omyjeme a pokrájíme čerstvou bazalku na proužky.

  • 3

    Když polévka přijde k varu, vhodíme do ní rozlámané špagety, které vaříme podle návodu doměkka.

  • 4

    Přimícháme podle chuti sůl, pepř, mleté chilli, sladkou papriku, bazalku a podáváme.

  • 5

    Bujon z hub [30579]:

  • 6

    Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.

  • 7

    Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.

  • 8

    Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.

  • 9

    Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.

  • 10

    Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.

  • 11

    Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.

Komentáře k receptu