Pikantní smažené bramborové plátky

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Citronová kůra
  • 12 ks Brambory
  • 1 špetka Chilli koření mleté
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 dl Olej olivový
  • 1.5 polévková lžíce Petržel - nať
  • 3 polévková lžíce Ocet vinný červený
  • 1.33 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 257 kcal
  • Sacharidy 21 g
  • Tuky 18 g
  • Sodík 82 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 680.2 mg
  • Vláknina 8410.2 mg
  • Vitamín A 8410.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 21.9 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z chemicky neošetřeného (omytého) citronu nastrouháme kůru. Oloupaný česnek drobně pokrájíme.

  • 2

    Nejdříve si připravíme pikantní zálivku: Do kastrůlku dáme ocet z červeného vína, česnek, citronovou kůru, sůl, pepř a mleté chilli. Pak směs při mírné teplotě povaříme 2 minuty, odstavíme z plotny a přimícháme 1 dl extra olivového oleje.

  • 3

    Brambory s červenou slupkou (střední velikosti) dobře omyjeme a nakrájíme na plátky silné asi 5-6 mm.

  • 4

    Vezmeme 2 velké pánve a na každou dáme 2 lžíce oleje, který pořádně rozpálíme. Na dno každé pánve poklademe plátky brambor a usmažíme je z každé strany dozlatova. Dáme pozor, abychom smažili při mírnější teplotě, plátky obracíme vidličkou. Každou vrstvu brambor smažíme asi 10-12 minut.

  • 5

    Každou porci dozlatova usmažených brambor poklademe na talíř, přelijeme pikantní zálivkou, posypeme omytou, drobně pokrájenou petrželovou natí a podáváme.

Komentáře k receptu