Garnáty dušené s rajčaty a paprikami
Suroviny
- 750 g Rajčata
 - 750 g Garnát obecný
 - 500 g Paprika zelená
 - 0.5 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Celer řapíkatý
 - 4 ks Chilli paprička sušená
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 6 stroužek Česnek
 - 0.25 l Víno bílé
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 584 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 15 g
 - Sodík 1273 mg
 - Bílkoviny 59 g
 - Uhlovodany 45 g
 - Cholesterol 398.3 mg
 - Draslík 1721.8 mg
 - Vláknina 28089.5 mg
 - Vitamín A 28089.5 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 141.6 mg
 - Vitamín E 2.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jadérka. Dužinu nakrájíme na kousky. Oloupanou cibuli a česnek najemno nasekáme. Papriky omyjeme, očistíme, nakrájíme na malé kostičky. Omytý celer očistíme a nadrobno pokrájíme. Chilli papričky roztlučeme v hmoždíři najemno.
 - 
                                2
V hrnci rozpálíme máslo, nasypeme cibuli, česnek, papriku a celer, restujeme cca 5 minut. Přidáme mouku a dozlatova osmahneme. Zalijeme vínem, vmícháme rajčata, chilli, bobkový list, worcester a tymián. Přivedeme k varu a zakryté za stálého míchání dusíme cca 20 minut na mírném ohni.
 - 
                                3
Krunýře garnátů na zádech rozřízneme, rozevřeme a maso vyjmeme. Špičatým nožem odstraníme tmavá střívka. Maso propláchneme, osušíme na kuchyňské utěrce, pokapeme citronovou šťávou.
 - 
                                4
Omáčku dochutíme solí, pepřem, cukrem, vyjmeme bobkový list. Vmícháme garnáty a povaříme cca 4-5 minut na mírném ohni. Rozdělíme na talíře a ihned podáváme. Jako přílohu můžeme použít např. rýži.