Citronová granita s meduňkou a mateřídouškou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 100 g Cukr krupice
  • 700 ml Voda pitná
  • 4 ks Citrony
  • 1 polévková lžíce Mateřídouška
  • 2 polévková lžíce Meduňka
  • 1 polévková lžíce Máta
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 94 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 9 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 121.7 mg
  • Vláknina 7576.1 mg
  • Vitamín A 7576.1 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 61.8 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z jednoho citronu oloupeme 6 proužků kůry a z ostatních citronů nastrouháme kůru. Vymačkáme z nich 125 ml citronové šťávy, kterou smícháme s nastrouhanou kůrou a vše odložíme.

  • 2

    Proužky citronové kůry, cukr, mateřídoušku a meduňku za stálého míchání zahříváme ve vodě tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Poté bez míchání vaříme další 4 minuty. Sirup vystupující po stěnách hrnce stíráme. Hotový sirup necháme vychladnout.

  • 3

    Ze sirupu vyjmeme proužky kůry, mateřídoušku a meduňku a smícháme s citronovou kůrou a šťávou, nalijeme do vhodné nádoby a necháme zmrazit. V mrazničce můžeme granitu uchovat až 3 měsíce.

  • 4

    Než budeme zmrzlinu podávat, otočíme nádobu s granitou na prkénko, které na čtvrt minuty přikryjeme utěrkou namočenou v horké vodě. Granita by měla z nádoby vypadnout. Pokud se tak nestane, opakujeme nahřátí utěrkou.

  • 5

    Vyklopenou granitu pokrájíme na kousky a lehce rozmixujeme. Podáváme ve vychlazených miskách nebo vydlabaných citronech. Ozdobíme snítkami máty.

Komentáře k receptu