Kapr ve smetanové omáčce
Suroviny
- 100 g Sýr Ementál (Primátor)
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 2 kávová lžička Kapary
 - 1 kávová lžička Solamyl - bramborový škrob
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 špetka Sůl
 - 1 špetka Paprika mletá pálivá
 - 1 kg Kapr obecný
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 728 kcal
 - Sacharidy 6 g
 - Tuky 53 g
 - Sodík 242 mg
 - Bílkoviny 55 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 360.8 mg
 - Draslík 852.9 mg
 - Vláknina 145.5 mg
 - Vitamín A 145.5 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.1 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kapra očistíme, opláchneme, osušíme a naporcujeme. Porce vložíme do mísy, zalijem 3 lžícemi citronové šťávy a necháme pod fólií asi 1 hodinu v chladničce. Poté kapra osolíme, obalíme smíchanými mletými paprikami. Polovinu másla nakrájíme a polovinu rozpustíme, sýr nastrouháme.
 - 
                                2
Polovinu smetany s polovinou másla vlijeme do zapékací mísy, přidáme porce kapra, přelijeme rozehřátým máslem a pod poklicí asi 15 minut dusíme. Poté kapra zasypeme strouhaným sýrem a bez poklice pečeme v předehřáté troubě, dokud sýr nezezlátne.
 - 
                                3
Upečeného kapra opatrně vyjmeme do pekáče a necháme hřát v troubě na minimum. Do šťávy se smetanou vlijeme zbytek smetany a zašleháme žloutky rozmíchané se solamylem. Za stálého šlehání necháme omáčku zhoustnout, ale dbáme, aby se nevařila. Na závěr přidáme kapary a 1 lžíci citronové šťávy.