Jehněčí kýta pečená se zeleninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 135 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Brambory
  • 800 g Rajčata
  • 50 g Sýr Parmezán
  • 50 g Strouhanka
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Chilli paprička sušená
  • 4 ks Cibule červená
  • 0.5 hrst Tymián čerstvý
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 5 stroužek Česnek
  • 1 kg Jehněčí kýta
  • 5 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 950 kcal
  • Sacharidy 64 g
  • Tuky 51 g
  • Sodík 565 mg
  • Bílkoviny 62 g
  • Uhlovodany 64 g
  • Cholesterol 173.5 mg
  • Draslík 2273.2 mg
  • Vláknina 27977.2 mg
  • Vitamín A 27977.2 mg
  • Vitamín B6 1.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 74.2 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 12.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme brambory a nakrájíme na tenké plátky. Cibuli nakrájíme na osminky. Rajčata omyjeme a rozkrojíme na plátky. Tymián opláchneme a lístky otrháme.

  • 2

    Troubu rozpálíme na 180 °C. Pekáč vymažeme olejem a rozložíme do něj brambory, rajčata a cibuli. Posypeme polovinou tymiánu, solí a pepřem. Maso ze všech stran osolíme a opepříme. Do kýty uděláme špičatým nožem několik kapsiček a vpíchneme do nich na nudličky nakrájený česnek.

  • 3

    Citron důkladně omyjeme, kůru nastrouháme najemno a šťávu vymačkáme. Chilli papričku rozdrtíme najemno a smícháme s 2 lžícemi olivového oleje, citronovou kůrou a šťávou. Touto směsí potřeme maso a položíme ho do pekáče na zeleninu. Pečeme na střední liště trouby cca 75 minut. Poté smícháme strouhanku se zbytkem oleje a nastrouhaným parmezánem, směs navrstvíme na maso a zapečeme ještě 15 minut dohněda.

  • 4

    Hotové maso nakrájíme na plátky, společně se zeleninou rozdělíme na talíře, posypeme zbytkem tymiánu a ihned podáváme.

Komentáře k receptu