Štědrák - vánoční plněný koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 105 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 70 g Hrozinky
  • 150 g Mák - semena
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 150 g Ořechy vlašské
  • 150 g Povidla švestková
  • 150 g Tvaroh tučný
  • 250 g Mouka polohrubá
  • 20 g Droždí
  • 360 g Cukr moučkový
  • 20 g Cukr práškový s vanilkovou příchutí
  • 250 g Mouka pšeničná hladká
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 ks Brambory
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Cukr skořicový
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Badyán
  • 1.5 dl Voda pitná
  • 4.5 dl Mléko polotučné
  • 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
  • 1 polévková lžíce Rum
  • 3 polévková lžíce Malinová šťáva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 914 kcal
  • Sacharidy 133 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 181 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 93 g
  • Cholesterol 174.3 mg
  • Draslík 452.8 mg
  • Vláknina 13762.5 mg
  • Vitamín A 13762.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.3 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 71.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnečku necháme vzejít kvásek: 1,5 dl vlažného mléka, 1 lžička cukru krupice, 20 g droždí.

  • 2

    Do mísy si prosijeme polohrubou a hladkou mouku. Přimícháme 70 g moučkového cukru, 2 špetky soli, rozpuštěných 80 g vlahého másla a 2 žloutky. Směs promícháme s kváskem, přidáme ještě 1,5 dl mléka a dobře vypracujeme dost tuhé těsto, které poprášíme moukou, zakryjeme ho čistým plátěným ubrouskem a dáme k teplu kynout.

  • 3

    Mezitím si připravíme 4 náplně.

  • 4

    Tvarohová náplň: 150 g měkkého plnotučného tvarohu dáme do mísy, přidáme k němu 50 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžíce citronové kůry, 1 vejce, 1 uvařený brambor ve slupce, který oloupeme a jemně nastrouháme. Použijeme ho k zahuštění tvarohu. Tvarohovou směs dobře promícháme s omytými hrozinkami.

  • 5

    Povidlová náplň: švestková povidla (150 g) dáme do druhé misky a dobře je promícháme s 1/2 lžičkou skořice, 40 g moučkového cukru, 3 lžícemi malinové (nebo jahodové) šťávy a 1 lžíci rumu.

  • 6

    Maková náplň: Do menšího rendlíku si dáme 150 g jemně pomletého máku, 1,5 dl mléka, 1 skořicový cukr a 100 g moučkového cukru Za stálého míchání při mírné teplotě mák krátce povaříme (5-7 minut) a dáme ho vychladnout.

  • 7

    Ořechová náplň: 150 g pomletých vlašských ořechů dáme do menšího hrnce, přidáme 1-1,5 dl vody, 100 g moučkového cukru, 1 špetku badyánu, 1 vanilkový cukr a krátce, za stálého míchání, ořechy vaříme asi 5-8 minut. Pak ořechovou směs dáme vychladnout.

  • 8

    Vykynuté těsto (kyne v teple přibližně 30-40 minut) dáme na pomoučený vál a rozdělíme ho na pět dílů. Každý díl prohněteme a vyválíme na tenkou placku silnou asi 7 mm. Všechny díly by měly mít přibližně stejný rozměr. První vyválený díl dáme na plech s pečícím papírem a natřeme ho ořechovou náplní. Na tuto náplň položíme druhý díl, ten potřeme makovou náplní. Třetí díl těsta položíme na mák a natřeme povidlovou náplní. Čtvrtý díl potřeme tvarohovou náplní a zakryjeme ho posledním dílem těsta, který potřeme rozšlehaným vajíčkem, koláč dáme do předem vyhřáté trouby upéct. Pečeme při 180-200 °C přibližně 40-50 minut dozlatova.

  • 9

    Upečený koláč necháme vychladnout, pak ho nakrájíme na trojúhelníky, pocukrujeme práškovým cukrem s vanilkou (20 g) a podáváme.

Komentáře k receptu