Metýnka - tvarohový koláč se švestkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 50 g Hrozinky
  • 200 g Mouka pšeničná hrubá
  • 350 g Mouka polohrubá
  • 120 g Cukr moučkový
  • 120 g Hera
  • 100 g Máslo tradiční
  • 400 g Tvaroh měkký
  • 200 g Cukr krystal
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
  • 3 dl Mléko polotučné
  • 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 kg Švestky
  • 1 polévková lžíce Med včelí
  • 0.5 polévková lžíce Citronová kůra
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 641 kcal
  • Sacharidy 96 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 30 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 77 g
  • Cholesterol 94.6 mg
  • Draslík 373.8 mg
  • Vláknina 6969.7 mg
  • Vitamín A 6969.7 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10 mg
  • Vitamín E 2.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme tvarohový krém a máslovou drobenku.

  • 2

    Tvarohový krém připravíme tak, že do mísy dáme plnotučný měkký tvaroh, vanilku, omyté hrozinky, prášek do pečiva, vanilkový pudink (prášek) a tvaroh důkladně vymícháme se smetanou.

  • 3

    Do druhé misky si dáme hrubou mouku, tuhé máslo nakrájené na kousky, krystalový cukr, med a vanilkový cukr. Promícháme a pomocí prstů rozemneme všechny ingredience tak, aby se nám utvořily drobné hrudky.

  • 4

    Švestky omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a odložíme do mísy.

  • 5

    Do druhé mísy si dáme prosátou polohrubou mouku s práškem do pečiva, moučkový cukr, vanilkový cukr, rozpuštěnou vlahou Heru, 2 vejce, citronovou kůru z chemicky neošetřeného citronu a 2-3 dl vlahého mléka. Vše důkladně promícháme a těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto rozetřeme tvarohový krém, rozložíme vypeckované švestky dužinou navrch a posypeme máslovou drobenkou.

  • 6

    Plech s koláčem dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 180 °C přibližně 20 minut dozlatova. Vychladlý koláč nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu