Tuřín s karamelovou omáčkou
Suroviny
- 50 g Máslo čerstvé
 - 40 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 20 g Cukr krupice
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 2 ks Cibule
 - 5 dl Bujón hovězí
 - 1 kg Tuřín
 - 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
 - 0.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 365 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 24371 mg
 - Bílkoviny 21 g
 - Uhlovodany 37 g
 - Cholesterol 16 mg
 - Draslík 492.1 mg
 - Vláknina 9396.4 mg
 - Vitamín A 9396.4 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 45.8 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupaný tuřín omyjeme a nakrájíme na nudličky.
 - 
                                2
Vložíme do hrnce, zalijeme O,5 l hovězího bujónu a vaříme 30 minut doměkka. Měkký tuřín scedíme a vývar zachytíme.
 - 
                                3
Cibule oloupeme a drobně pokrájíme. Poté ji v hrnci na rozpáleném másle zpěníme dorůžova, přisypeme hladkou mouku a za stálého míchání si připravíme jíšku, kterou zředíme zachyceným vývarem z tuřínu. Při mírné teplotě omáčku za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.
 - 
                                4
V pánvi bez omastku si rozpustíme cukr na karamel, přimícháme drcený kmín, 1 lžíci octa, krátce povaříme a karamelovou směs zamícháme do zahuštěné omáčky. Dochutíme solí, vložíme uvařený tuřín, prohřejeme a odstavíme. Nakonec přimícháme drobně pokrájené bylinky - petrželku a kopr.