Velikonoční kůzlečí polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 110 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 80 g Celer bulvový
  • 80 g Mrkev kořen
  • 80 g Petržel kořen
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 6 ks Nové koření celé
  • 1 ks Kůzlečí hlava
  • 1 ks Jazyk kůzlečí
  • 1 ks Mozeček kůzlečí
  • 4 stroužek Česnek
  • 3 l Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 2.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 388 kcal
  • Sacharidy 9 g
  • Tuky 55 g
  • Sodík 753 mg
  • Bílkoviny 46 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 2147.7 mg
  • Draslík 914.8 mg
  • Vláknina 4964.1 mg
  • Vitamín A 4964.1 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 27.6 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěnou a omytou kůzlečí hlavu s jazykem a mozečkem dáme do většího hrnce a zalijeme 2-3 litry vody (podle velikosti hlavy).

  • 2

    Očistíme a omyjeme mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Zeleninu pokrájíme a přidáme ji s tymiánem, bobkovým listem, celým pepřem, solí a novým kořením do vody k hlavě, přivedeme k varu, snížíme teplotu a pomalu vaříme přibližně 80 - 90 minut.

  • 3

    Omyjeme a drobně pokrájíme petrželku kudrnku a odložíme ji do misky.

  • 4

    Když je maso z hlavy měkké, vývar - polévku scedíme do druhého hrnce (1.5 litru), maso obereme a pokrájíme. Mozeček odblaníme, jazyk sloupneme a vše nakrájíme na menší kousky a spolu s masem vrátíme do polévky.

  • 5

    V pánvi na rozpuštěné máslo přimícháme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou přimícháme do polévky. Necháme ji za stálého míchání dobře rozvařit (10-15 minut), aby nebyly žádné hrudky.

  • 6

    Hotovou polévku podle chuti dosolíme, přimícháme petrželku a podáváme.

Komentáře k receptu