Kuskus s čerstvou zeleninou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Brambory
  • 600 g Mrkev kořen
  • 500 g Rajčata
  • 500 g Tuřín
  • 300 g Kuskus
  • 240 g Cizrna konzervovaná
  • 400 ml Voda pitná
  • 600 ml Vývar zeleninový
  • 1 kávová lžička Nové koření celé
  • 1 kávová lžička Kurkuma
  • 2 kávová lžička Citronová kůra
  • 1 kávová lžička Máta sušená
  • 1 kávová lžička Kmín římský
  • 1 kávová lžička Koriandr celý
  • 2 ks Cibule
  • 4 ks Hřebíček
  • 4 ks Chilli paprička sušená
  • 1 ks Skořice celá
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 4 stroužek Česnek
  • 6 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 4 polévková lžíce Harissa pasta
  • 4 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 4 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 908 kcal
  • Sacharidy 165 g
  • Tuky 363 g
  • Sodík 1090 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 151 g
  • Cholesterol 2.7 mg
  • Draslík 2058.1 mg
  • Vláknina 70928.2 mg
  • Vitamín A 70928.2 mg
  • Vitamín B6 1.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 96.9 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 13.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme a nakrájíme. Mrkev, brambory a vodnice omyjeme a oloupeme. Mrkev pokrájíme na cca 5 cm velké kousky, brambory a tuřín rozčtvrtíme. Cizrnu propláchneme vodou a necháme okapat.

  • 2

    Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme nahrubo a osmahneme cca 5 min ve velkém kastrolu na 4 lžících rozpáleného oleje. Přidáme mrkev a vodnici a společně podusíme další 3 min. Poté vmícháme brambory, cizrnu a zalijeme vývarem.

  • 3

    V hmoždíři roztlučeme římský kmín, koriandr, nové koření, mátu a chilli. Vmícháme do zeleniny, společně s kurkumou, citronovou kůrou, skořicí, hřebíčky, rajčaty a protlakem. Osolíme, opepříme a zakryté dusíme na středním ohni cca 45 min.

  • 4

    Kuskus nasypeme do větší nerezové mísy, zalijeme 400 ml vroucí, osolené vody a necháme nabobtnat. Poté mísu posadíme na hrnec se zeleninou, zakryjeme a necháme kuskus cca 10 min prohřívat. V polovině doby promícháme.

  • 5

    Z dušené zeleniny odebereme 150 ml šťávy, smícháme s harissou, 2 lžícemi olivového oleje a citronovou šťávou. Rozdělíme do 4 mističek.

  • 6

    Hotový kuskus navrstvíme na plochou mísu, kolem rozložíme zeleninu smíchanou s nasekanou petrželkou. Omáčku z harissy podáváme zvlášť k dochucení.

Komentáře k receptu