Bramborová zelná polévka - zelounka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Brambory
  • 400 g Zelí kysané
  • 250 g Klobása vepřová
  • 2.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 3 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 stroužek Česnek
  • 2.5 l Voda pitná
  • 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 540 kcal
  • Sacharidy 29 g
  • Tuky 42 g
  • Sodík 1005 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 88 mg
  • Draslík 891.3 mg
  • Vláknina 10473 mg
  • Vitamín A 10473 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 52.4 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěné a omyté brambory nakrájíme na kostičky. Oloupanou cibuli drobně pokrájíme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Klobásu pokrájíme na silnější kolečka.

  • 2

    Brambory dáme do vody (1 litr), přidáme sůl (1 lžička), kmín a uvaříme doměkka, pak scedíme. Ve smetaně rozmícháme dohladka lžíci mouky.

  • 3

    V druhém hrnci na rozpáleném sádle orestujeme dozlatova cibuli, přimícháme sladkou a pálivou papriku, promícháme, přidáme kysané zelí, promícháme, zalijeme vodou (1,5 litru), přivedeme k varu. Přimícháme prolisovaný česnek, drcený kmín, nakrájenou klobásu, 1,5 lžičky soli, 1/2 lžičky pepře, 1 bobkový list a 2-3 lžičky cukru (podle kyselosti zelí).

  • 4

    Pomalu polévku vaříme přibližně 25 minut, přidáme do ní uvařené brambory, smetanu s moukou, promícháme a vše provaříme do zhoustnutí 2-3 minuty a podáváme.

Komentáře k receptu